„Ucraina încearcă astăzi, în anul 2012, să oficializeze printr-un proiect de lege, statutul așa zisei limbi moldovenești, limbă ce nu există, de fapt. Acest gest al Ucrainei nu face decât să divizeze minoritatea româna în „moldoveni” și „români”.
Consider că Ucraina încearcă să readucă în discuție și să-și asume o teză stalinistă, în condițiile în care această creație a apărut în perioada interbelică, în 1924, atunci când a fost creată RASSM (Republica Autonomă Socialistă Sovietică Moldovenească – n.red)”, a declarat Tomac, pentru Ziare.com.
În opinia consilierului de stat, această împărțire are ca scop „negarea identității românești”.
„Aspectul privind existența unei așa zise limbi „moldovenești” se regăsește și în Constitutia Rep. Moldova, având la temelie aceleași intenții de negare a identității românești a locuitorilor statului vecin. Ori, atât la Chișinău, cât și la Kiev trebuie să se înțeleagă clar că limba moldovenească nu există, fiind doar o invenție recentă.
În acest context, Ucraina încalcă atât normele elementare privind protecția minorităților naționale, precum și Carta europeană a limbilor minoritare și regionale la care este parte. Mai mult decât atât, o asemenea abordare manifestă un dispreț față de una dintre limbile oficiale ale Uniunii Europene”, a mai adăugat Tomac.
„România va susține în continuare faptul demonstrat științific, precum că nu există limba moldovenească, fiind aceeași cu limba româna, la fel cum nu există nici minoritate națională și limbă vlahă”, a conchis Tomac.
Rada Supremă a Ucrainei, camera inferioară a Parlamentului de la Kiev, a adoptat, marți, o lege prin care este garantată utilizarea limbilor regionale, care includ limbile moldovenească, română, rusă, belarusă, bulgară, armeană, găgăuză, germană, greacă modernă, poloneză, slovacă, maghiară. În urma acestui eveniment în Ucraina au fost organizate o serie de manifestații împotriva adoptării controversatului proiect de lege.