Astăzi, se împlinesc 32 de ani de la izbucnirea războiului moldo-rus de pe Nistru.
Data de 2 martie este considerată, oficial, data la care a început conflictul militar, chiar dacă primele ciocniri au avut loc mult mai devreme, încă de la sfârșitul anului 1991.
În noaptea de 1 spre 2 martie 1992, trupe de cazaci și gardiști au atacat Comisariatul de Poliție de la Dubăsari, marcând astfel începutul războiul de pe Nistru.
Războiul provocat de Rusia a durat aproape 5 luni și s-a încheiat oficial pe 21 iulie 1992, când Boris Elțin, președintele Rusiei și Mircea Snegur, președintele Republicii Moldova, au semnat la Moscova acordul de încetare a focului. Ulterior, au fost începute negocierile politice pentru reglementarea diferendului transnistrean.
Peste 30 000 de combatanți au participat la războiul de pe Nistru, 300 și-au pierdut viața în lupte și 3500 au fost răniți. Zeci de persoane au dispărut în timpul acestui război.
Conform unei decizii a Parlamentului Republicii Moldova, ziua de 2 martie a fost declarată Ziua memoriei și recunoștinței, instituită în memoria eroilor căzuți în războiul moldo-rus de pe Nistru.
Menționăm că la 31 de ani de la începutul războiului moldo-rus de pe Nistru, conflictul transnistrean continuă să rămână nesoluționat, iar Rusia, stat agresor, deține controlul în regiunea separatistă transnistreană a Republicii Moldova.
Totodată, armata rusă nu s-a retras din stânga Nistrului nici până astăzi, așa cum urma să o facă potrivit angajamentelor asumate la Summit-ul de la Istanbul, în 1999.