Deputatul ucrainean Ghenadii Moskal, membru al partidului de opoziţie „Ucraina Noastră-Autoapărarea Populară”, susţine că prin acordarea cetăţeniei române etnicilor români din Ucraina, România nu face mai mult decât să încerce să restabilească un adevăr istoric.
Potrivit Agenţiei ruse de presă REGNUM, parlamentarul consideră că partea ucraineană este singura care se face vinovată de apariţia acestui fenomen, întrucât nu a prevenit o astfel de evoluţie a situaţiei. „Kievul, văzând că există cetăţeni care, deşi azi trăiesc în Ucraina, din cauza circumstanţelor istorice sau a unor norme juridice internaţionale, au fost deposedaţi de cetăţenia ţărilor lor, ar fi trebuit să nu stea degeaba şi să încheie cu aceste state un acord cu privire la prevenirea apariţiei acestui fenomen al dublei cetăţenii.
În ceea ce priveşte cazul României, nu se pune problema acordării cetăţeniei române sau a naturalizării cetăţenilor, ci este vorba de redobândirea cetăţeniei române, care le-a fost luată cetăţenilor sau părinţilor acestora în urma semnării Pactului secret Ribbentrop-Molotov, în care se menţiona foarte clar că URSS vrea Basarabia, iar Germania nu va avea obiecţii şi nu va se va împotrivit faţă de acest lucru. În acele vremuri, Basarabia era parte a României. Eu sunt originar din regiunea Cernăuţi şi, prin urmare, cunosc foarte bine această situaţie” – a subliniat Ghenadii Moskal. Potrivit parlamentarului, iniţiativa Bucureştiului de restabilire a cetăţeniei române nu vizează doar ucrainenii, ci şi cetăţenii Federaţiei Ruse sau ai altor state, care au fost strămutaţi din Basarabia sau din Bucovina.
„Acelaşi proces are loc şi în Rusia, numai că acolo nimeni nu face gălăgie pe această temă, cum se întâmplă în Ucraina, întrucât Constituţia rusă nu este împotriva dublei cetăţenii. În Rusia nu este nicio panică în acest sens. Aşa ar trebuie să fie şi în Ucraina. Este vorba doar despre teritoriile României – cei care redobândesc cetăţenia română putând fi cetăţeni de orice naţionalitate ai căror părinţi au trăit, până la 28 iunie 1940, să zicem, în regiunile Odesa sau Cernăuţi, adică pe teritoriile Basarabiei sau Bucovinei de Nord. A afirma că acest lucru reprezintă o ameninţare la adresa securităţii naţionale este o mare prostie. Doar naţionaliştii susţin că România, sub pretextul de a-şi proteja cetăţenii, ar putea ataca Ucraina. România este membră a Uniunii Europene şi a Alianţei Nord-Atlantice, aşa că, fără ordinul NATO, Bucureştiul nu va putea face nimic” – a menţionat parlamentarul.
Moskal consideră că prin aceste demersuri, Romania accelerează integrarea Ucrainei în Uniunea Europeană. „Pericolul poate veni din partea Kievului, care, prin unele acţiuni, împiedică aderarea Ucrainei la UE. Însă, dacă Ucraina nu îşi poate asigura cetăţenii de aderarea deplină la UE, atunci să nu împiedice fiecare persoană să contribuie la aderare în mod individual” – a declarat parlamentarul de la Kiev.
Autor: Horia Ivanciuc, pentru InfoPrut