Moldoveanul Sergiu Motreniuc are 32 de ani şi trăieşte cu familia în China, la Beijing, de circa 7 ani. Cu cele două facultăţi ale sale şi una a soţiei nu şi-a găsit un loc de lucru şi de viaţă printre cei circa 3,5 milioane de concetăţeni în Republica Moldova, în schimb şi l-a găsit printre cei aproape 1,4 miliarde de chinezi, toţi dornici de lucru şi de viaţă.
La Beijing, Sergiu Motreniuc are un business propriu, nu prea mare, este angajatul unei companii locale, dar oferă şi servicii de asistenţă şi consultanţă unor companii moldoveneşti, destul de mari, cu afaceri în China, precum şi unor companii chineze, interesate de afaceri cu Republica Moldova. De exemplu, ultima delegaţie chineză pe care a însoţit-o la Chişinău a avut întrevederi la cel mai înalt nivel al autorităţilor moldoveneşti şi acesta este un semn clar despre ponderea companiilor respective în China. Deocamdată, nu are o casă proprie, dar din ceea câştigă el de unul singur, familia îşi permite să plătească chiria apartamentului, destul de mare, soţia să stea acasă pentru îngrijirea fiicei de 3,5 ani care are anumite probleme de sănătate, precum şi să dea fiica la o grădiniţă de elită, 1-2 zile pe săptămână, unde merg mai mult copiii americanilor stabiliţi la Beijing.
Digresiune lirică şi statistică despre China, cu gândul la Moldova
În China de astăzi şi-au găsit un rost, acasă, mulţi dintre foarte mulţii chinezi. Au construit împreună drumuri moderne, de care încă Moldova nu a visat măcar. Pe aceste drumuri noi circulă transport nou şi oameni noi spre şi de la case, oficii şi întreprinderi noi şi moderne. Oamenii se întâmplă să facă popas la magazine, cafenele, restaurante aglomerate, noi şi moderne. Nevoile îi aduc uneori pe la WC-uri publice moderne, fără plată, despre care regulamentele interne de întreţinere spun la modul serios că nu au voie să zboare două muşte în acelaşi spaţiu şi aceeaşi perioadă de timp… Noile şi vechile străzi ale marilor oraşe sunt largi şi pline de maşini de toate mărcile cunoscute în lume care, mai toate, se şi produc în China. Străzile sunt curate şi pentru că face curat statul, dar şi pentru că până şi boschetarii, pe care îi are inevitabil, sunt stimulaţi să predea contra plată gunoiul colectat la stat. În general, chinezii moderni sunt ageri la minte, la vorbă, la muncă, la acţiuni, într-un cuvânt sunt moderni sau tind să fie aşa. Există, desigur, şi excepţii, dar excepţiile, se ştie, confirmă regula, chiar dacă ele, excepţiile, au proporţii foarte mari pentru imaginaţii deprinse cu proporţii moldoveneşti…
Continuare pe INFO-PRIM-NEO
Foto: travellermagazin.ro