Biserica din Rusia acuză Sinodul Bisericii Ortodoxe Române de „atacuri necanonice” după ce acesta a susținut recent înființarea unei structuri în Ucraina și nu a recunoscut sancțiunile aplicate preoților din Republica Moldova care au aderat la Mitropolia Basarabiei a Patriarhiei Române.
Sinodul Bisericii din Rusia, întrunit în ședință la Moscova pe 12 martie, s-a arătat deranjat de câteva decizii luate de Sinodul Bisericii Ortodoxe Române la 29 februarie.
Astfel, structura condusă de Patriarhul Kiril al Moscovei și-a exprimat „dezacordul puternic” față de decizia Sinodului Bisericii Ortodoxe Române privind susținerea inițiativelor comunităților românești din Ucraina de a se organiza juridic într-o structură religioasă numită Biserica Ortodoxă Română din Ucraina.
De asemenea, Biserica din Rusia s-a arătat deranjată și de faptul că Biserica Ortodoxă Română și-a reafirmat susținerea pentru toți clericii din R. Moldova care revin în Mitropolia Basarabiei, subliniind că orice sancțiune disciplinară îndreptată împotriva lor pe motivul apartenenței lor la Biserica Ortodoxă Română este nulă și neavenită.
Potrivit Sinodului de la Moscova, aceste hotărâri ale Sinodului Bisericii Ortodoxe Române ar contrazice „sfintele canoane”.
„Ne exprimăm dezacordul puternic față de aceste decizii, care, dacă vor fi puse în aplicare în continuare, vor avea inevitabil consecințe grave atât pentru relațiile bilaterale ale Bisericii Ortodoxe Ruse și Române, cât și pentru unitatea Bisericii Ortodoxe în ansamblu”, se arată în deciziile Sinodului Bisericii din Rusia.
Potrivit sursei citate, preoții din Republica Moldova care trec de la Mitropolia Chișinăului a Patriarhiei Moscovei la Mitropolia Basarabiei a Patriarhiei Române ar fi sancționați pentru „încălcarea jurământului de preot și altor infracțiuni canonice”, dar nu „din cauza apartenenței lor la Biserica Ortodoxă Română, din care nu pot face parte în lipsa unei scrisori de eliberare”.
Totodată, Biserica din Rusia și-a exprimat susținerea pentru Biserica Ortodoxă Ucraineană și Biserica Ortodoxă a Moldovei „în legătură cu atacurile necanonice ale Sinodului Patriarhiei Române”.
Menționăm că la ședința Sinodului Bisericii Ortodoxe Ruse a participat și Mitropolitul Chișinăului și Întregii Moldove Vladimir. Vizita reprezentantului Mitropoliei de la Chișinău, subordonată canonic Patriarhiei Ruse, vine la scurt timp după ce acesta i-a adresat o scrisoare Patriarhului Bisericii Ortodoxe Române Daniel, în care vorbea despre necesitatea „unui dialog frățesc” între cele două mitropolii de pe teritoriul Republicii Moldova.