Parlamentul Republicii Moldova i-a comemorat joi, 14 martie, pe eroii care au fost împușcați, acum 32 de ani, pe platoul de la Coșnița, în războiul moldo-rus de pe Nistru.
Astfel, deputații au ținut un minut de reculegere pentru cei care și-au jertfit viața pentru apărarea integrității Republicii Moldova.
„Azi, 14 martie, îi comemorăm pe cei căzuți în conflictul armat din anul 1992 pentru apărarea suveranității și integrității R. Moldova pe platoul de luptă de la Coșnița. În noaptea de 13 spre 14 martie 1992, o patrulă a Poliției Naționale, amplasată la intrarea în satul Coșnița, a fost atacată, iar plutonierul de poliție Nicolae Sotnicenco a fost ucis. Potrivit datelor oficiale, peste 40 de bărbați ai neamului au fost uciși pe platoul de la Coșnița”, a declarat președintele Parlamentului de la Chișinău, Igor Grosu, în debutul ședinței plenare.
Ulterior, parlamentarii au votat, în lectură finală, un proiect de lege care prevede majorarea indemnizațiilor pentru veteranii războiului moldo-rus de pe Nistru, decorați pentru merite deosebite față de stat.
Astfel, persoanele decorate cu ordinul „Credință Patriei” de clasele I, II și III pentru apărarea integrității teritoriale și independenței Republicii Moldova vor primi o alocație nominală majorată în cuantum de 300 de lei moldovenești.
De asemenea, veteranii care s-au învrednicit de titluri onorifice, cei care au primit medalii, precum și cei decorați pentru vitejie vor primi o indemnizație de 150 de lei moldovenești.
În prezent, alocația nominală pentru persoanele decorate cu cruci, medalii și ordine constituie 100 de lei, iar pentru cele decorate cu cruci sau medalii – 50 de lei.
Conform datelor statistice, în acest an, numărul beneficiarilor este de „460 de persoane decorate cu ordinul „Credință Patriei” clasa I, II, III și 1126 de persoane decorate cu titluri onorifice, cruci sau medalii în timpul apărării integrității teritoriale și independenței Republicii Moldova, precum și celor decorați pentru vitejie.
Menționăm că peste 30 000 de combatanți au participat la războiul moldo-rus de pe Nistru, 300 și-au pierdut viața în lupte și 3500 au fost răniți. În prezent, în Republica Moldova sunt circa 20 de mii de veterani care au luptat pentru independența și integritatea statului.