81 de proiecte de cooperare transfrontalieră între România și Republica Moldova au fost realizate din fonduri europene în ultimii patru ani. Multe dintre aceste proiecte au fost prezentate joi, 14 martie, la conferința finală a programului Operațional Comun România-R. Moldova, finanțat de Uniunea Europeană, transmite Radio Chișinău.
Pe durata implementării programului cetățeni de pe ambele maluri ale Prut au beneficiat de investiții în infrastructura de educație, cea medicală, culturală și de transport.
Ambasadorul Uniunii Europene în Republica Moldova, Janis Mazeiks a apreciat impactul numeric, dar și valoric al programului.
„Acest program are o valoare impresionantă de peste 72 de milioane de euro. Impactul asupra oamenilor este și mai important. Am fost martorii mai multor rezultate frumoase. Școlile și spitalele au fost renovate și modernizate. Acest lucru a permis îmbunătățirea calității educației și a serviciului medical. Infrastructura rutieră a fost modernizată. Asta a dus la fluidizarea traficului și la schimbări economice. Parteneriatele au evoluat. Relațiile s-au consolidat, la fel și spiritul de cooperare între România și Rep. Moldova”, a declarat Janis Mazeiks.
Prim-colaboratorul din cadrul Ambasadei României la Chișinău, Ovidiu Viorel Năftănăilă a subliniat intensificarea relațiilor dintre cele două state în cadrul programului, exprimându-și speranța în vederea continuării acestuia.
„Cele două maluri ale Prutului s-au apropiat și mai mult. Uniunea Europeană a dovedit că este aproape nu doar de cetățenii din interiorul granițelor Uniunii Europene, dar și de cetățenii din vecinătate”, a spus Ovidiu Viorel Năftănăilă.
La eveniment a fost prezentat și un târg al proiectelor cu 25 de beneficiari din diferite domenii.
Un proiect cultural implementat de către Agenția de Dezvoltare Regională Centru din Republica Moldova este „Museum Info Tur”. Astfel, în cadrul acestui proiect, au fost create șapte centre de informare turistică în localitățile Mereni, Călărași, Criuleni, Orhei, Rezina, Șoldănești, Strășeni din Republica Moldova și unul – în orașul Galați din România.
„Centrele oferă vizitatorilor informare turistică bine punctată, astfel încât turiștii care vin în cadrul centrului să poată să bifeze cele mai frumoase locuri din împrejurimi”, a evidențiat Liliana Țurcan, managerul de proiect.
Programul Operațional Comun România-Republica Moldova este finanțat de Uniunea Europeană prin intermediul Instrumentului European de Vecinătate.