Celebrul regizor din România, Cristian Mungiu, va fi prezent, în perioada 15-16 martie, la Cahul, la invitația primăriei locale, pentru lansarea cărții „Tania Ionașcu, bunica mea. O biografie basarabeană” și proiecția a două dintre filmele sale care i-au adus recunoașterea pe plan mondial.
„Prin 1991, după Podul de flori, am fost pentru prima data la Cahul cu bunica, să-și vadă casa natala și să vorbească cu cei care mai rămăseseră în viață. Am făcut atunci niște fotografii iar mai târziu, când am decis să povestesc viața bunicii, le-am inclus în volum. Bunica n-a vrut să se mai întoarcă vreodată acasă însă mă bucur să mă întorc eu acum pentru ea și să împărtășesc povestea ei celor de acolo. Trecutul nu poate fi schimbat dar uneori face bine sa îl povestim celor care sunt în viață astăzi”, a subliniat regizorul.
Lansarea de carte va avea loc în data de 15 martie la ora 16:00 la Sala de festivități a Universității de Stat „B.P. Hașdeu” din Cahul și va fi prefațată de o introducere și de o discuție cu cei prezenți, urmată de o sesiune de autografe.
Cu ocazia prezenței în Cahul, în cadrul evenimentului vor fi proiectate la Palatul de Cultură „N.Botgros” din Cahul și două filme ale regizorului:
- „4 luni, 3 săptămâni și 2 zile ” – va fi proiectat sîmbată 15 martie de la orele 18:30, în prezența regizorului, urmat de o discuție cu publicul.
- „Bacalaureat” va fi proiectat pe 16 martie de la ora 18:30, în cadrul evenimentelor prilejuite de proiectul „Cahul- capitala cultural-creativă a Republicii Moldova”, la fel urmat de o discuție cu publicul.
Atât pentru lansarea de carte cât și pentru discuția care va urma proiecției de film, partenera de dialog a lui Cristian Mungiu va fi jurnalista Amalia Enache.
„Tania Ionașcu, cu bunica mea. O biografie basarabeană” – volum apărut în România anul trecut la editura Humanitas, evocă biografia Taniei Ionașcu, născută în anul 1916 la Cahul și povestea familiei ei, având ca punct central tragicele consecințe ale zilei de 28 iunie 1940, dată la care sovieticii au acaparat Basarabia.