Guvernul Japoniei va oferi un sprijin de 500 000 de dolari pentru sporirea rezilienței sectorului agricol din Republica Moldova la schimbările climatice și la dezastrele care afectează activitățile generatoare de venituri.
Contribuția financiară va fi direcționată către Programul Națiunilor Unite pentru Dezvoltare (PNUD), care va implementa un proiect în acest sens.
„Ultimii ani au fost grei pentru fermierii din întreaga lume, în special pentru fermierii din Republica Moldova care au fost afectați de schimbările climatice, mai ales seceta, dar și de presiunea economică din partea Rusiei, prețurile majorate la materii prime, inclusiv din cauza războiului Rusiei. Nu pot decât să exprim un mare respect modului în care fermierii din Republica Moldova și întreaga societate au reușit să facă față unor astfel de provocări. Mă simt mândru să fiu alături de oameni atât de curajoși”, a declarat Yoichiro Yamada, ambasadorul Japoniei în Republica Moldova.
Proiectul „Îmbunătățirea securității umane în Moldova prin reziliența agroalimentară la intensificarea șocurilor externe și climatice”, cu o durată de un an, va facilita accesul la tehnologii și expertiză pentru modernizarea sistemelor de monitorizare agrometeorologică și hidrologică. Astfel, va fi îmbunătățită calitatea datelor care contribuie la planificarea agricolă și la atenuarea pericolelor climatice și vor fi consolidate sistemele de avertizare timpurie pentru sectorul agricol.
„În ultimul timp, în R. Moldova au avut loc tot mai multe fenomene meteorologice extreme cauzate de schimbările climatice. Ele afectează în primul rând sectorul agricol de care depinde economia, precum și veniturile populației. Una dintre prioritățile acestui nou proiect este atenuarea riscurilor climatice prin modernizarea rețelei de monitorizare agrometeorologică și hidrologică. Astfel, vor fi disponibile date mai fiabile, pentru a lua decizii bine informate și în timp util în domeniul agriculturii. Parteneriatul dintre PNUD și Japonia contribuie la reducerea pierderilor economice în sectorul agricol cauzate de hazardurile naturale și ajută R. Moldova să fie mai pregătită să facă față șocurilor climatice”, a declarat Daniela Gasparikova, reprezentanta rezidentă a PNUD în Republica Moldova.
Serviciul Hidrometeorologic de Stat va beneficia de sprijin la modernizarea rețelei de monitorizare agrometeorologică – stații meteorologice automate. Posturile agro-meteorologice existente vor fi dotate cu sisteme automate de observare cu senzori care vor urmări mai multe variabile: viteza și direcția vântului; temperatura și umiditatea aerului; precipitațiile; presiunea aerului; radiația ultravioletă; durata de însorire; temperatura solului; umiditatea solului; grosimea stratului de zăpada; cantitate de apă acumulată în frunze; camera video (pentru observarea vremii în timp real și monitorizarea etapelor de creștere a plantelor). Acestea vor ajuta la luarea deciziilor în cunoștință de cauză, contribuind la creșterea productivității, rezilienței și durabilității agricole.
Extinderea și automatizarea observațiilor hidrometeorologice vor îmbunătăți capacitățile de prognoză a inundațiilor și secetei, fapt care va ajuta la garantarea că datele hidrologice, prognozele și avertismentele adecvate (pentru viituri și inundații) sunt disponibile tuturor agențiilor naționale relevante și populației, inclusiv fermierilor, pentru a reduce și atenua daunele aduse populației și afacerilor.
Profesioniștii în domeniul serviciilor climatice din Republica Moldova vor învăța din experiența Japoniei, care este lider global în inovarea, dezvoltarea și implementarea unui sistem eficient de avertizare timpurie. Transferul de experiență din partea Japoniei va permite utilizarea instrumentelor și metodologiilor moderne de analiză a datelor.
Pentru a spori capacitățile la nivel local, cel puțin șapte centre raionale vor fi asistate să elaboreze planuri de adaptare la schimbările climatice și de reducere a riscului dezastrelor. Totodată, pentru a sprijinii eforturile de adaptare la schimbările climatice, cel puțin 20 de reprezentanți ai autorităților publice locale vor fi informați și instruiți cum să obțină finanțări pentru acțiuni climatice.
Menționăm că Serviciul Hidrometeorologic de Stat din R. Moldova se află într-un proces de reformare pentru a-și îmbunătăți serviciile climatice, sectorul agricol fiind o prioritate.