Peste 10 000 de copii și tineri din corurile și ansamblurile Programului Național Cantus Mundi se vor reuni, simultan în toată țara, sâmbătă, în intervalul orar 20.30 – 21.30, pentru a marca Ora Pământului prin concerte, recitaluri și evenimente muzicale.
Copiii și coordonatorii lor vor desfășura concomitent activități muzicale în 77 de localități din România și Republica Moldova, transmite Agerpres.
Sâmbătă, la ora 20.30, aparatele electrice vor fi deconectate, lumina va fi stinsă pentru o oră, iar copiii alături de părinţii şi prietenii lor vor cânta în spaţii publice, parcuri, pieţe sau în faţa instituţiilor din toată ţara pentru sănătatea pământului şi a mediului, precum şi împotriva risipei care afectează planeta.
S-au alăturat evenimentului ansamblurile Cantus Mundi din 32 de judeţe, Bucureşti şi R. Moldova: Alba, Arad, Argeş, Bacău, Bihor, Bistriţa-Năsăud, Brăila, Braşov, Buzău, Cluj, Constanţa, Dâmboviţa, Dolj, Galaţi, Giurgiu, Gorj, Harghita, Hunedoara, Iaşi, Ilfov, Maramureş, Mureş, Olt, Prahova, Satu Mare, Sibiu, Suceava, Teleorman, Timiş, Tulcea, Vâlcea, Vrancea şi raionul Făleşti.
În Bucureşti, Ora Pământului va fi celebrată de Cantus Mundi printr-un amplu eveniment muzical la Opera Comică pentru Copii. Peste 400 de copii şi tineri din 16 coruri invită publicul din capitală să îi susţină în demersul lor de a schimba lumea în bine prin muzică, implicare şi responsabilitate faţă de natură.
Baia Mare se află din nou în topul oraşelor participante, găzduind şi în acest an cel mai mare număr de corişti care vor cânta în Parcul „Regina Maria” şi în curtea Liceului cu Program Sportiv Baia Mare. Peste 1 200 de copii din 46 de coruri şi ansambluri Cantus Mundi vor susţine la Baia Mare recitaluri corale şi miniconcerte dedicate planetei, începând cu ora 20.30.
Manifestare cunoscută la nivel mondial ca Earth Hour, Ora Pământului este un eveniment organizat pentru prima dată în istorie de World Wildlife Fund Australia, pe 31 martie 2007, în Sydney.
Programul Naţional Cantus Mundi este cel mai mare program de integrare socială prin muzică din România, iniţiat de reputatul dirijor Ion Marin şi derulat cu implicarea membrilor Corului Naţional de Cameră „Madrigal – Marin Constantin”. Programul, care reuneşte în prezent 2 020 de coruri şi aproape 70 000 de copii din ţară şi diaspora, a fost oficializat la nivel guvernamental în 2014, devenind o nouă Direcţie a Corului Naţional de Cameră „Madrigal – Marin Constantin”.