Uniunea Europeană va continua să acorde tot sprijinul relevant Republicii Moldova în abordarea provocărilor cu care se confruntă ca urmare a agresiunii Rusiei în Ucraina, iar liderii UE au cerut, joi, să fie adoptat „rapid” cadrul de negociere, un pas înainte pe drumul aderării Chișinăului la Uniunea Europeană.
Uniunea Europeană va continua să consolideze reziliența, securitatea și stabilitatea R. Moldova în fața activităților destabilizatoare ale Rusiei, se arată în documentul care prezintă concluziile reuniunii de joi a liderilor europeni, citat de news.ro.
Consiliul European salută, de asemenea, angajamentele bilaterale ale statelor membre de a sprijini Misiunea de Parteneriat a Uniunii Europene în R. Moldova, pentru a spori reziliența sectorului de securitate.
Pe de altă parte, Consiliul European salută progresele înregistrate de Ucraina și de Republica Moldova în ceea ce privește avansarea reformelor necesare pe calea lor către UE. Ca urmare a prezentării proiectelor-cadru de negociere pentru Ucraina și Republica Moldova, Consiliul European invită la adoptarea lor rapidă și la avansarea demersurilor fără întârziere.
La summitul lor din decembrie 2023, liderii UE au dat undă verde deschiderii negocierilor de aderare cu Ucraina și Republica Moldova, după ce aceste state vor lua măsurile relevante prevăzute în raportul Comisiei privind extinderea din 8 noiembrie 2023. Liderii și-au exprimat, de asemenea, disponibilitatea de a deschide negocierile de aderare cu Bosnia și Herțegovina, atunci când se va realiza conformitatea necesară cu criteriile de aderare. În acest scop, aceștia au invitat Comisia Europeană să raporteze Consiliului cel târziu în martie 2024 cu privire la progresele înregistrate.
Ca urmare, liderii Uniunii Europene au convenit joi să invite Bosnia să deschidă negocierile de aderare la UE, subliniind în același timp că țara balcanică va trebui să întreprindă mai multe reforme înainte de începerea propriu-zisă a discuțiilor.