Expoziția „Un secol de pictură basarabeană. O sută de opere din colecția Muzeului Național de Artă al Moldovei” va fi vernisată miercuri, 27 martie, la București, cu prilejul aniversării Unirii Basarabiei cu România.
Potrivit organizatorilor, cele o sută de lucrări reprezintă o privire de ansamblu asupra școlii de pictură din spațiul actual al Republicii Moldova din perioada 1896 – 2021, când au avut loc schimbări numeroase atât în plan politic, cât și la nivel cultural.
Pe simeze se regăsesc o serie de opere clasate în Tezaurul Patrimoniului Cultural Național și alte creații valoroase ale unor artiști care au reușit să inducă mediului artistic viziuni reformatoare asupra fenomenului picturii, promovând cu prioritate modelul occidental, orientat spre tendințele estetice inovatoare.
Astfel, vizitatorii vor putea vedea picturi semnate de întemeietorii Școlii basarabene de arte frumoase, printre care Vladimir Ocușco, Pavel Piscarev, Lidia Arionescu-Baillayre, Alexandru Plamădeală, Eugenia Malișevschi, Auguste Baillayre, Șneer Kogan, Nicolae Coleadici și mulți alții.
De asemenea, nu vor lipsi nici lucrările unor artiști contemporani, printre care se numără Andrei Sârbu, Inesa Țâpin, Mihai Țăruș, Tudor Zbârnea, Ilie Cojocaru, Ghenadie Jalbă, Simion Zamșa, Igor Vieru, Florina Breazu și alții.
Expoziția „Un secol de pictură basarabeană. O sută de opere din colecția MNAM” poate fi vizitată la parterul Galeriei Naționale din București până la data de 30 iunie 2024.
Evenimentul este organizat de Muzeul Național de Artă al Moldovei din Chișinău și Muzeul Național de Artă al României, în parteneriat cu Institutul Cultural Român.