Comisia Europeană a propus vineri impunerea de tarife la importurile de cereale din Rusia și Belarus, în încercarea de a împiedica Moscova și Minskul să denatureze piețele din UE și de a-i liniști pe fermierii europeni care au protestat luni de zile față de importurile ieftine.
Comisia Europeană a precizat că tarifele au fost, de asemenea, concepute pentru a limita capacitatea Rusiei de a-și finanța războiul din Ucraina și pentru a-i reduce vânzările de cereale furate din Ucraina, transmite Agerpres.
UE a evitat în mod expres să impună sancțiuni asupra produselor agricole rusești pentru a nu perturba aprovizionarea globală. Comisia Europeană a declarat că, prin aceste tarife, tranzitul cerealelor prin blocul comunitar către alte țări va fi în continuare permis, la fel ca și finanțarea, asigurarea, depozitarea și transportul unor astfel de livrări.
Rusia a exportat 4,2 milioane de tone metrice de cereale, semințe oleaginoase și produse derivate în UE în 2023, în valoare de 1,3 miliarde de euro. Un oficial al Comisiei a declarat că aceasta reprezintă aproximativ 1% din piața UE.
Cu toate acestea, Comisia Europeană a declarat că există riscul ca importurile să crească, având în vedere că exporturile totale de grâu ale Rusiei au ajuns la 50 de milioane de tone, de la 35 de milioane de tone în mod obișnuit.
Tarifele vor fi de 95 de euro pe tonă pentru cereale și 50% pentru semințele oleaginoase. Acestea vor putea fi aplicate după aprobarea guvernelor din UE, care probabil își vor da avizul conform în câteva săptămâni.