Compania care va construi Linia Electrică Aeriană de 400 kV pe direcția Vulcănești – Chișinău, obiectiv ce va uni sistemul energetic al Republicii Moldova cu cel al României, a primit vineri, 29 martie, accesul în teren pentru demararea lucrărilor.
Săpăturile de fundație vor începe pe 8 aprilie în primele trei localități din sudul Republicii Moldova – satele Congaz, Congazcicul de sus și Dezghingea din UTA Găgăuzia.
Președintele Maia Sandu a remarcat în acest context că Linia Electrică Aerienă de 400 kV pe direcția Vulcănești – Chișinău unește sistemul energetic al Republicii Moldova cu cel al României.
„Este, fără îndoială, unul dintre cele mai importante proiecte de la independență încoace, care reprezintă un punct de cotitură între două etape – o R. Moldova vulnerabilă în fața celor care pot închide gazul sau lumina după propriul plac și o R. Moldova independentă și liberă să aleagă de unde cumpără energie electrică, la cel mai bun preț și fără presiunea șantajului politic din afară”, a declarat șefa statului.
Totodată, Maia Sandu a amintit că Guvernul de la Chișinău a aprobat acest proiect în anul 2019, iar construcția linii electrice Vulcănești – Chișinău ar urma să fie finalizată în anul 2025.
„Linia electrică, construcția căreia începe din Congaz, va traversa opt raioane, pe o distanță de 158 de km, și va fi finalizată în 2025. De asemenea, se lucrează la următoarele trei linii de interconectare cu România și Ucraina: Bălți-Suceava, Strășeni-Gutinaș și Vulcănești – Arciz, din regiunea Odesa”, a declarat președintele Republicii Moldova.
De asemenea, ministrul Energiei de la Chișinău, Victor Parlicov, a subliniat că „interconexiunile fizice cu România și, prin extindere, cu sistemul energetic european înseamnă securitate energetică și aprovizionare sigură cu energie electrică a R. Moldova”.
La rândul său, directorul Unității Consolidate pentru Implementarea și Monitorizarea Proiectelor în domeniul Energeticii (UCIPE), Ruslan Surugiu, a remarcat că linia electrică Vulcănești – Chișinău va include circa 500 de piloni, poziționați la o distanță și înălțime sigură pentru oameni și localități.
„Greutatea integrală a liniei va fi practic similară cu cea a Turnului Eiffel – circa 10 mii de tone, iar capacitatea noii linii va fi de circa 500 MW, o putere ce ar putea asigura circa 50% din consumul de energie electrică a R. Moldova în perioada cu sarcină maximă”, a punctat Surugiu.
Menționăm că această linie va avea o lungime de 157 de km și va intersecta raioanele Taraclia, Cahul, Leova, Cimișlia, Hâncești, Ialoveni, UTA Găgăuzia și comuna Băcioi din municipiul Chișinău.
Linia electrică aeriană Vulcănești-Chișinău este o extensie a liniei Isaccea-Vulcănești și va permite Republicii Moldova să importe curent electric din România, ocolind regiunea separatistă transnistreană.