Parlamentul de la București a adoptat marți, 2 aprilie, o declarație cu ocazia marcării a 20 de ani de la aderarea României la Alianța Nord-Atlantică și a 75 de ani de existență a NATO.
Conform documentului, în cele două decenii de apartenență la NATO, România a confirmat rolul său important în consolidarea securității și promovarea stabilității.
„Aniversarea a 20 de ani de apartenență la NATO prezintă oportunitatea unui bilanț de etapă al îndeplinirii unui obiectiv major al politicii externe a României de după 1989: ruperea definitivă de moștenirea totalitarismului și revenirea la familia democrațiilor europene și euroatlantice. În același timp, consacră voința, angajamentul și determinarea României de a face parte din grupul statelor democratice care își apără securitatea și democrația în cadrul unei comunități fondate pe valori comune”, se arată în declarație.
Parlamentarii au mai remarcat și faptul că aderarea la NATO a crescut rolul și profilul României ca actor în domeniul apărării, enumerând eforturile făcute în acest sens.
„România va continua să își consolideze capacitățile de apărare pe baza unui concept de securitate cuprinzător, în vederea menținerii ordinii internaţionale bazate pe reguli. Ne vom menţine determinarea şi angajamentul pentru apărarea tuturor Aliaţilor împotriva tuturor ameninţărilor, oricare ar fi sursa acestora. De asemenea, vom continua să ne îndeplinim toate obligaţiile în ceea ce priveşte dezvoltarea propriei noastre capacități de apărare, ca parte integrală a angajamentelor asumate prin Tratatul de la Washington”, se mai arată în documentul, citat de Agerpres.
Totodată, România va continua să acționeze, de o manieră coerentă și predictibilă, pe baza celor trei elemente definitorii ale politicii sale externe și de securitate: apartenența la NATO și la Uniunea Europeană și Parteneriatul Strategic cu Statele Unite ale Americii. România își va intensifica, totodată, eforturile pentru consolidarea cooperării NATO cu Uniunea Europeană, cu scopul de a crește eficiența acțiunilor celor două organizații și a sprijinului reciproc.
„Apartenența României la NATO reprezintă o garanţie a protecţiei cetăţenilor români, care continuă să susţină într-o proporţie covârşitoare rolul determinant al NATO în mediul contemporan de securitate. Apartenenţa la NATO reprezintă, totodată, un factor de stabilitate al edificiului naţional, inclusiv în dezvoltarea democratică şi în prosperitatea economică a societăţii româneşti”, se arată în document.
De asemenea, o atenție deosebită se va acorda, în continuare, sprijinirii Ucrainei și Republicii Moldova.
„Este responsabilitatea noastră să continuăm să sprijinim Ucraina pentru a-și menţine independenţa, suveranitatea și integritatea teritorială în fața agresorului rus și să sprijinim aspiraţiile legitime ale altor state vulnerabile din vecinătatea noastră, ca Republica Moldova şi Ucraina, de a trăi în democraţie, securitate şi prosperitate. Într-un context de securitate în continuă schimbare, România va continua să fie avanpostul de apărare al NATO împotriva oricăror amenințări asupra teritoriului Aliat, respectând angajamentele asumate și depunând eforturi constante pentru apărarea valorilor comune care constituie cheia de boltă a NATO: democraţia, libertăţile individuale, respectarea drepturilor omului și a statului de drept”, se mai menţionează în declarația Parlamentului României.
Amintim că senatorii și deputații de la București s-au reunit marți, 2 aprile, într-o ședință comună pentru a marca 20 de ani de la aderarea României la Alianța Nord-Atlantică.