Președinția malteză a Organizației pentru Securitate și Cooperare în Europa (OSCE) pledează pentru acordarea unui statut special pentru regiunea transnistreană în componența Republicii Moldova, continuând „munca predecesorilor noștri”, transmite presa de la Chișinău.
„Reafirmăm angajamentul nostru pentru procesul de reglementare transnistreană. Noi ne dorim o soluție pașnică și de durată, în baza suveranității și integrității teritoriale a R. Moldova, în frontierele sale recunoscute internațional, cu un statut special pentru Transnistria. Munca noastră se va concentra pe identificarea pașilor concreți pentru a consolida încrederea și dialogul constructiv între părți. Ne dorim ca procesul de reglementare a conflictului să avanseze la toate nivelurile. Este important ca toate canalele de comunicare să rămână deschise. Susțin angajamentul părților pentru a soluționa toate disputele pașnic. Da, procesul de negocieri în formatul 5+2 (R. Moldova, Transnistria, OSCE, Federația Rusă, Ucraina, Uniunea Europeană și Statele Unite – n.r.) este pus pe pauză, dar noi încurajăm discuțiile în formatul 1+1”, a declarat astăzi la Chișinău președintele în exercițiu al OSCE, ministrul Afacerilor Externe, Europene și Comerțului al Maltei, Ian Borg.
Potrivit acestuia, interacțiunea dintre Chișinău și Tiraspol în formatul 1+1 permite părților, mediatorilor și observatorilor să monitorizeze implementarea angajamentelor precedente. „E vorba de plăcuțele neutre de înmatriculare, folosirea podului de la Dubăsari, funcționarea școlilor cu grafie latină și apostilarea diplomelor din universitățile transnistrene”.
Președintele în exercițiu al OSCE a mai afirmat că organizația urmărește îndeaproape situația privind respectarea drepturilor omului în regiunea transnistreană, iar „promovarea păcii” în această regiune este o prioritate pentru președinția malteză a OSCE.
„Suntem determinați să lucrăm pentru obținerea unei soluții de durată pentru conflictele din regiunea OSCE, în special în contextul războiului continuu împotriva Ucrainei. Ucraina este prioritatea președinției noastre. Credem în rolul important al OSCE în acest sens. Noi ne dorim prevenirea escaladării și restabilirea stabilității în regiune. În timpul președinției noastre vom sprijini procesele de pace din toată regiunea. OSCE va face uz de toate instrumentele pentru a soluționa conflictul transnistrean și pentru a sprijini R. Moldova în soluționarea provocărilor cu care se confruntă acest stat”, a mai spus Ian Borg.
La rândul său, ministrul Afacerilor Externe de la Chișinău, Mihai Popșoi, a declarat, în cadrul aceleiași conferințe de presă, că R. Moldova și președinția actuală a OSCE sunt „pe aceeași lungime de undă”, dorindu-și „o reglementare pașnică și durabilă” a conflictului transnistrean.
„R. Moldova rămâne ferm angajată în soluționarea pașnică a conflictului. E unica opțiune pe care o vedem noi. Reiterăm cu fermitate necesitate retragerii trupelor și munițiilor Federației Ruse de pe teritoriul nostru. Este o poziție cât se poate de clară și contăm pe sprijinul partenerilor noștri din comunitatea internațională, pentru a crea circumstanțele care să grăbească acest proces. Rusia trebuie să-și retragă trupele și munițiile din R. Moldova, așa cum s-a angajat la Summitul OSCE de la Istanbul din 1999”, a declarat Mihai Popșoi.
Totodată, șeful diplomației de la Chișinău a mai subliniat că Republica Moldova sprijină integritatea teritorială a Ucrainei.