Republica Moldova a îndeplinit două din cele trei elemente restante din recomandările Comisiei Europene, făcute în iunie 2023 odată cu acordarea statutului de stat candidat pentru aderare la UE, și indicate de Consiliul European în decembrie 2023 pentru a putea lansa procesul de negocieri dintre Chișinău și Bruxelles.
Singura restanță care mai rămâne a fi îndeplinită se referă la finalizarea procesului de evaluare a candidaților la funcțiile de judecători la Curtea Supremă de Justiție și la numirea unui procuror general, a anunțat astăzi vicepremierul pentru Integrare Europeană, Cristina Gherasimov, în cadrul unor audieri organizate de Comisia parlamentară pentru politică externă și integrare europeană, transmite presa de la Chișinău.
Cristina Gherasimov a punctat, în fața membrilor Comisiei parlamentare, că R. Moldova beneficiază de „toată deschiderea” Uniunii Europene în procesul de evaluare a compatibilității legislației naționale cu cea comunitară și și-a exprimat speranța că procesul de screening bilateral va fi lansat în cel de-al doilea semestru al anului curent. Acesta ar putea dura, având în vedere experiența altor state, până la un an și jumătate.
În cadrul audierilor, vicepremierul pentru Integrare Europeană a mai afirmat că, din cele 151 de acte europene transpuse pe parcursul anului 2023 în legislația națională, cele mai bune rezultate au fost înregistrate la capitolul 1 – Libera circulație a mărfurilor (32 de acte UE transpuse); la capitolul 12 – Siguranța alimentară, politica veterinară și fitosanitară (32); precum și la capitolul 28 – Protecția consumatorilor și a sănătății (29).
România este gata să trimită la Chișinău 10 experți, iar Lituania – trei, pentru a ne ajuta să avem rezultate mai bune în transpunerea legislației UE în cea a R. Moldova, a mai anunțat Cristina Gherasimov.