Institutul “Fraţii Golescu” pentru relaţii cu românii din străinătate a organizat luni, 18 iunie, la Clubul Țăranului din cadrul Muzeului Ţăranului Român din Bucureşti, evenimentul sub forma unei proiecţii de film şi a unei dezbateri, ,,Cronica unui conflict de 20 de ani. Transnistria 1992-2012″.
La eveniment au participat domnul Nicu Popa, împreună cu familia sa, tineri din Bucureşti, dar şi din Republica Moldova, jurnaliştii George Damian şi Dacian Dumitrescu, preşedintele Asociaţiei Culturale Pro Basarabia şi Bucovina, Marian Clenciu, sociologul Veronica Dumitraşcu, un consilier al Ambasadei Turciei, care a primit în dar din partea Asociaţiei Culturale Pro Basarabia şi Bucovina o lucrare recent apărută sub egida ACPBB, ,,Ierarhi ai Mitropoliei Basarabiei în perioada interbelică” (semnată de Ştefan Plugaru), istoricul Constantin Corneanu, şi alţi reprezentanţi ai mass-media.
În deschiderea evenimentului a fost ţinut un moment de reculegere pentru Vadim Pisari, tânărul ucis la 1 ianuarie de trupele de menţinere a păcii din regiunea transnistreană, precum şi pentru tânărul înjunghiat mortal la Durleşti, în urmă cu două nopţi, pentru că ar fi cântat într-un bar de karaoke în limba română.
Invitatul special al manifestării de la Clubul Ţăranului a fost dr. Valentin Constantinov (Universitatea Tiraspol), care a amintit că anul acesta se împlinesc două date nefaste pentru istoria românilor: 200 de ani de la anexarea Basarabiei de către Imperiul Rus şi 20 de ani de la începutul conflictului armat de pe Nistru. ,,Dacă despre aceşti 200 de ani se vorbeşte şi este un subiect în vogă, iată că aniversarea a 20-a de la tragicele evenimente de pe Nistru nu ştiu de ce a intrat într-un con de umbră şi acest con de umbră, desigur, trebuie luminat”, a precizat Constantinov. Totodată, acesta a îndemnat la realizarea unei analize obiective a conflictului transnistrean, ,,fără prea mari agitaţii, fără prea multe stări de isterie”, pentru a identifica strategiile viitoare pentru recăpătarea demnităţii naţionale.
În cadrul evenimentului a fost proiectat filmul ,,Transnistria… Durere şi Speranţă”, care reflectă tensiunea, confuzia şi inutilitatea conflictului dintre armata Rep. Moldova şi cea a Rusiei, desfăşurat în urmă cu 20 de ani.
Dezbaterea pe marginea conflictului de pe Nistru a rămas deschisă şi pentru intervenţii viitoare, date fiind negocierile trecute şi prezente privind reglementarea acestuia.
Evenimentul a avut loc sub egida Platformei Civice Acţiunea 2012.