Muzeul Național de Etnografie și Istorie Naturală în colaborare cu Muzeul Virtual al Foametei din Basarabia, Facultatea de Jurnalism și Științe ale Comunicării de la Universitatea de Stat din Moldova și Asociația Istoricilor din Republica Moldova „Alexandru Moșanu” invită publicul la un eveniment de reculegere și comemorare a victimelor foametei din 1946 – 1947 organizate de sovietici în Basarabia.
Evenimentul cu genericul „Timpuri pe care nu le-a vrut Dumnezeu” va fi organizat pe 26 aprilie, de la ora 15.00, și va cuprinde expoziția „Foametea organizată de URSS în Basarabia (1946-1947)”, precum și prezentarea filmului „Omorâți prin înfometare” realizat de Mariana S. Țăranu, conferențiar universitar, doctor în istorie, și jurnalistul Vitalie Guțu, lector universitar.
„Foametea organizată de regimul totalitar sovietic în Republica Sovietică Socialistă Moldovenească a fost una dintre cele mai odioase crime contra umanității. Studiile științifice, culegerile de documente, memoriile și amintirile martorilor oculari reflectă amploarea acestei tragedii produse în spațiul pruto-nistrean. Rezultatele cercetărilor denotă că foametea a distrus viețile a peste 10% din numărul total al populației, sau circa 200 000 de oameni”, precizează organizatorii.
Totodată, va fi organizată o masă rotundă dedicată acestei tematici tragice, cu participarea istoricilor, personalităților politice, jurnaliștilor și preoților.