Luminița Odobescu, ministrul Afacerilor Externe de la București, a declarat vineri, 26 aprilie, că România va continua să ofere sprijin în vederea creșterii capacității Republicii Moldova de a contracara riscurile neconvenționale de securitate, cu accent pe securitate cibernetică, protecția infrastructurii critice și amenințări hibride.
Șefa diplomației române a subliniat în cadrul seminarului „Securizarea infrastructurii critice în Republica Moldova – de la protecție la reziliență”, desfășurat la Chișinău, că Republica Moldova, la fel ca alte state din regiune, este expusă atacurilor hibride din partea Rusiei.
„Principalul mesaj pe care am dorit să-l transmit personal la acest seminar este că România, așa cum o știți, continuă să fie alături de Republica Moldova și de toate statele participante în eforturile lor pentru consolidarea rezilienței pe toate palierele, inclusiv în domeniul infrastructurii critice. Un exemplu în acest sens îl reprezintă Proiectul de asistență acordată de România în vederea creșterii capacității autorităților Republicii Moldova de a contracara riscurile neconvenționale de securitate, cu accent pe securitate cibernetică, protecția infrastructurii critice și amenințări hibride. Lansăm astăzi, împreună cu dumneavoastră, cea de-a doua etapă a acestui proiect. Vom continua sprijinul acordat de către instituțiile românești pentru consolidarea cadrului legal și instituțional al Republicii Moldova în linie cu cerințele Uniunii Europene, precum și în vederea dezvoltării de politici, mecanisme, creșterea nivelului de pregătire al experților, cu accent pe bune practici și lecții învățate de România, pe cele trei paliere ale proiectului. Este un exemplu de succes al Parteneriatului Strategic dintre România și Republica Moldova”, a subliniat Luminița Odobescu într-o intervenție online.
De asemenea, oficialul a mai adăugat că România va continua să sprijine operaționalizarea Centrului de Comunicare Strategică și Combaterea Dezinformării și Agenției de securitate Cibernetică de la Chișinău.
Potrivit ministrului de Externe al României, avansarea robustă pe calea integrării europene este cea mai bună cale de a crește reziliența Republicii Moldova. „România a sprijinit activ toate procesele care leagă ireversibil Republica Moldova de Uniunea Europeană, începând cu libertatea de mișcare fără vize în 2014, comerțul liber și aprofundat în 2016, integrarea în spațiile și în piețele comune. Lista este foarte lungă, iar noi rămânem angajați să sprijinim acest parcurs”, a mai spus șefa diplomației de la București.
Totodată, Luminița Odobescu a remarcat că evoluțiile războiului din Ucraina au ecouri însemnate asupra situației de securitate din Republica Moldova, evidențiind că securitatea conexiunilor dintre România și R. Moldova este acum parte a securității europene. Astfel, proiectul de asistență al României și alăturarea R. Moldova la alte instrumente ale Uniunii Europene și NATO fac parte dintr-o „abordare mai amplă care să asigure securitatea noastră comună”.
Menționăm că vineri, 26 aprilie, la Chișinău are loc seminarul internațional „Asigurarea securității infrastructurii critice în Republica Moldova – de la protecție la reziliență”. Evenimentul este co-organizat de Ministerul Afacerilor Externe (MAE) al României, Ministerul Afacerilor Interne al Republicii Moldova și Misiunea UE de Parteneriat pentru Republica Moldova.