Un eveniment de promovare a Concursului și Festivalului Internațional „George Enescu” din România a avut loc, la sfârșitul săptămânii trecute, la Chișinău.
Seara a început cu o conferință de promovare a acestui concurs la care au participat Liviu Sebastian Jicman, președintele Institutului Cultural Român, maestrul Cristian Măcelaru, directorul artistic al Concursului și Festivalului Internațional „George Enescu”, Cristina Uruc, managerul general Artexim, Monica Babuc, directorul ICR Chișinău și violonista Alexandra Conunova, laureată a Concursului Internațional „George Enescu”, ediția 2011.
Astfel, Monica Babuc a salutat prezența, pentru prima dată la Chișinău, a maestrului Cristian Măcelaru și a Cristinei Uruc, declarând că a „venit timpul ca Festivalul Internațional „George Enescu” să fie mai bine cunoscut și să aibă o extensie și la Chișinău. Directorul ICR Chișinău a mai evidențiat faptul că Festivalul Concurs „George Enescu” din România este cel mai mare eveniment cultural european și importanța sa artistică și educativă nu poate fi subestimată.
Liviu Sebastian Jicman, președintele ICR, a declarat că instituția pe care o reprezintă are, de mai mulți ani, un parteneriat strategic cu Festivalul și Concursul Internațional „George Enescu”, al cărui scop final este promovarea prin toate reprezentanțele a celui mai important produs cultural al României și, totodată, a celui mai valoros și mai mare festival internațional de muzică din lume.
Maestrul Cristian Măcelaru a vorbit despre direcțiile noi adoptate în cadrul celor două evenimente culturale majore, ca parte a viziunii sale despre ceea ce trebuie să reprezinte și să promoveze acestea, punând accentul pe necesitatea deschiderii către publicul larg, pe evenimente unicat, care nu se pot întâmpla decât în cadrul unui Festival cum este „George Enescu”.
La rândul său, Cristina Uruc, managerul general Artexim, a trecut în revistă etapele necesare pentru înscrierea la concursul din acest an, precum și termenele-limită pentru cei interesați să participe, oferind detalii și despre desfășurarea propriu-zisă a evenimentelor din cadrul Concursului.
Invitata specială a serii, violonista Alexandra Conunova, laureata premiului II al ediției din 2011 a concursului, a spus că „acest gen de competiții sunt extrem de utile și necesare pentru muzicienii tineri, pentru că aici nu e vorba doar de ambiție, ci de conexiunea umană și de interacțiunea cu colegii”.
Ulterior, a fost organizat un recital de cameră susținut de pianistul Nathanael Gouin și violonista Alexandra Conunova. În program, au fost prezentate creații semnate de Clara Shuman, George Enescu, Edvard Grieg și Bela Bartok, dar și o „bijuterie muzicală” din repertoriul lui George Enescu – „Hora Unirii”, moment special care a sensibilizat audienta.
În debutul evenimentului, președintele R. Moldova, Maia Sandu, i-a înmânat personal titlul onorific de Artist al Poporului Alexandrei Conunova, una dintre cele mai apreciate violoniste originare din Chișinău.
La recitalul excepțional care a urmat după ceremonia de premiere a asistat un public numeros, inclusiv Cristian – Leon Țurcanu, ambasadorul României în Republica Moldova, Sergiu Nistor, consilier prezidențial de la Bucureşti, Departamentul Cultură, Culte şi Minorități Naționale, şi ministrul Culturii de la Chișinău, Sergiu Prodan.
Menționăm că evenimentul de la Chișinău face parte din seria de manifestări organizate de ARTEXIM, în colaborare cu Institutul Cultural Român și Ministerul Culturii al României, în cele mai importante centre culturale europene pentru a promova ediția a XIX-a a Concursului Internațional „George Enescu”.