Republica Moldova ar trebui să continue și să amplifice relația cu România, în sensul în care integrarea europeană să fie pregătită printr-o compatibilizare a sistemelor dintre cele două state. Este opinia profesorului universitar Dan Dungaciu, sociolog și expert în geopolitică.
Fiind întrebat cum ar caracteriza situația din Republica Moldova în contextul invaziei Rusiei în Ucraina, expertul de la București a răspuns că destinul acestui stat depinde acum de situația frontului.
„Ca de obicei, la intersecția de falii geopolitice, în vreme de război, fără garanții de securitate, destinul tău depinde mai puțin de tine, cât depinde de alții. Destinul R. Moldova depinde acum, în cea mai mare măsură, de situația frontului din Ucraina. Cât rezistă Ucraina, rezistă și R. Moldova. Există și partea plină a paharului, mult blamata „geopolitică” a adus Chișinăului, totuși, statutul de „stat candidat” la UE. Așa ceva era imposibil în afara invaziei Rusiei în Ucraina. Sigur, a ajutat major și faptul că la Chișinău guvernau doamna Maia Sandu și PAS-ul, care au fructificat oportunitatea. În continuare, totul depinde de acest război și modul cum se va încheia acesta. Ce poate face R. Moldova în aceste condiții? Să rămână capabilă să fructifice oportunitățile care mai pot apărea, adică să mențină obligatoriu cursul european și să spere că războiul să nu se încheie în așa fel încât șansa europeană a Ucrainei și a R. Moldova să se risipească”, a declarat Dan Dungaciu în cadrul unui interviu pentru deschide.md.
Expertul a mai remarcat în același context că Republica Moldova ar trebui să continue și să amplifice relația cu România. „În sensul în care integrarea europeană să fie pregătită printr-o compatibilizare a sistemelor dintre cele două state, România și R. Moldova, indiferent de domeniu, căci nu se știe niciodată. În primul rând, orice compatibilizare România – R. Moldova este o compatibilizare a RM cu UE. În al doilea rând, nu se știe niciodată cum vor evolua lucrurile în regiune, dar șansele integrării europene ale R. Moldova, fie pe cale normală, fie prin reunificare, nu trebuie risipite în nicio formă. Repet, nu se știe ce ne aduce viitorul”, a explicat Dan Dungaciu.