Republica Moldova nu a delegat niciun reprezentant al statului pentru a participa marți, 7 mai, la ceremonia de depunere a jurământului de către Vladimir Putin pentru cel de-al cincilea mandat de președinte al Rusiei, transmite presa de la Chișinău.
„Ministrul Afacerilor Externe menționează că ambasadorul Republicii Moldova la Moscova, ca și majoritatea celorlalți șefi ai misiunilor diplomatice occidentale, nu a fost prezent la ceremonia de inaugurare a președintelui Federației Ruse”, a declarat Tatiana Barac, șefa Serviciului diplomație publică, comunicare strategică și interacțiune cu presa de la Ministerul Afacerilor Externe al R. Moldova.
Ceremonia de înscăunare a lui Vladimir Putin pentru încă șase ani la Kremlin a fost, de asemenea, boicotată de SUA și de peste 20 de țări ale Uniunii Europene din cauza războiului din Ucraina.
Anterior, Kremlinul a anunțat că șefii tuturor misiunilor diplomatice străine de la Moscova au fost invitați la inaugurarea lui Putin.
În discursul său, Putin le-a promis rușilor că vor învinge și vor ieși „mai puternici dintr-o perioadă dificilă”, în plin conflict militar cu Ucraina. „Suntem un popor unit și mare și împreună vom depăși toate obstacolele. Împreună vom câștiga”, a afirmat Putin.
Totuși, el a adăugat că Moscova nu exclude dialogul cu Occidentul, însă a precizat că el trebuie să se desfășoare de pe poziții de egalitate.
În timp ce Putin depunea jurământul la Moscova, zeci de manifestanți protestau, în fața Palatului Păcii din Haga, împotriva învestirii președintelui rus pentru al cincilea mandat prezidențial și au clamat judecarea acestuia.
Protestatarii – dintre care mulți au venit din Germania cu un car alegoric uriaș în care se afla o caricatură a lui Putin, cu mâinile pătate de sânge și în cătușe, într-o uniformă de pușcăriaș în dungi, cu o bilă uriașă de oțel pe spate pentru a-i ține gâtul și picioarele în lanțuri – purtau steaguri ucrainene și pancarte pe care scria „Putin la Haga”.
Anul acesta se împlinesc 24 de ani de când Putin (cu o scurtă pauză când a fost premier între 2008 şi 2012) se află la conducerea Rusiei, cu zece ani mai mult decât perioada în care secretarul general al CC al PCUS Leonid Brejnev a condus URSS. Dacă Putin îşi va exercita întregul mandat de şase ani la Kremlin, el îl va depăşi pe Iosif Stalin, care a condus timp de 29 de ani URSS, potrivit agenţiilor internaţionale de presă, citate de Agerpres.
Amintim că, pentru a rămâne la putere, Vladimir Putin a modificat Constituția rusă în urmă cu câțiva ani. După încheierea mandatului în 2030, el va putea candida din nou, pentru încă un mandat ce se va încheia în 2036, atunci când liderul rus va avea 83 de ani.