Locuitori ai nerecunoscutei republici moldoveneşti nistrene, care deţin cetăţenia Federaţiei Ruse se plâng că le sunt încălcate drepturi elementare de către autorităţile din Republica Moldova, transmite pe 03 decembrie 2010 Agenţia Informaţională REGNUM. În acest sens pe adresa comisiei de control unificate pentru Transnistria, condusă de Oleg Beleakov, au fost trimise mai multe plângeri. Aceste încălcări au constituit subiectul unei scrisori oficiale, trimisă pe 03 decembrie 2010 de catre membrii aceleiaşi comisii unificate de control (CUC) delegaţiilor Rusiei şi Moldovei, precum şi delegaţiilor Ucrainei şi OSCE la CUC, transmite REGNUM.
În document se menţionează că „reclamanţii relatează despre noi acte de încălcare a dreptului la libera circulaţie, precum şi imposibilitatea de a-şi putea primi pensiile care le sunt asigurate de către Federaţia Rusă cetăţenilor ruşi, care locuiesc în Transnistria.” REGNUM menţionează că în aceeaşi scrisoare se relatează despre abuzul autorităţilor moldoveneşti, care fără motive întemeiate limitează posibilitatea cetăţenilor ruşi de a-şi promova şi asigura drepturile, în baza unor documente contradictorii semnate anterior. Astfel, se continuă reţinerea şi urmărirea judiciară a cetăţenilor ruşi, care nu deţin permise de şedere temporară eliberate de autorităţile moldoveneşti, iar paşaportul transnistrean cu viza de reşedinţă în Transnistria nu este recunoscut de organele de drept şi alţi funcţionari publici.
Partea transnistreană a ţinut să sublinieze, se spune în acelaşi articol publicat de REGNUM, că este o demonstraţie ciudată de întărire a încrederii reciproce pe care o afişează autorităţile de la Chişinău şi despre care se vorbeşte atât de mult în ultimii ani la toate nivelurile. Logica unui asemenea comportament este dictată, fără îndoială, de statutul Transnistriei de stat nerecunoscut. Între timp, un asemenea tratament al documentelor emise de autorităţile de la Tiraspol, care atestă identitatea persoanei, este o ignorare a punctului 1 al Protocolului „Despre recunoaşterea reciprocă a valabilităţii actelor de identelor pe teritoriul Transnistriei şi al Republicii Moldova, emise de organele competente”, semnat la 16 mai 2001 de către liderii Republicii Moldova şi ai Transnistriei. Acest protocol este unul dintre documentele de bază, care asigură cetăţenilor de pe ambele maluri ale Nistrului respectarea drepturilor elementare, incluse în Declaraţia Universală a Drepturilor Omului, adoptată prin rezoluţia № 217 А (III) de către Adunarea Generală a ONU la 10 decembrie 1948. Aceleaşi autorităţi nerecunoscute susţin că este încălcat şi articolul 2 al DUDO, care spune că nu ar trebui să existe diferenţe în baza unor raţiuni politice, de drept sau statut internaţional al statului sau teritoriului de care aparţine o anumită persoană, indiferent dacă acest teritoriu este independent, nu se poate autoguverna sau îi este limitată suveranitatea. În acest context, pentru soluţionarea corectă a conflictului, actele emise de autorităţile Transnistriei ar trebui să aibă aceeaşi valoare juridică pe ambele maluri ale Nistrului. În Moldova această practică este renegată, notează delegaţia transnistreană în aceeaşi scrisoare adresată Comisiei Unificate Comune.
La finele anului 2009 REGNUM relata despre protestul autorităţilor nerecunoscute de la Tiraspol, prin care acestea îşi arătau indignarea faţă de faptul că la punctele de frontieră autorităţile moldoveneşti cereau cetăţenilor nerecunoscutei republici moldoveneşti nistrene care deţineau cetăţenia rusă sau ucraineană să prezinte documente prin care să ateste dreptul la reşedinţă temporară atunci când circulă pe teritoriul Republicii Moldova, iar în cazurile în care ei se aflau în imposibilitatea de a prezenta asemenea acte erau traşi la răspundere administrativă. Atunci Chişinăul a acuzat Tiraspolul de politizare a situaţiei şi instigare la acutizarea conflictului. La rândul lor, reprezentanţii Ministerului Afacerilor Externe al Federaţiei Ruse confirmaseră că deţin informaţii prin care pot demonstra că cetăeţenilor ruşi le sunt încălcate o serie de drepturi.
Sursa: REGNUM