Ambasada României în Republica Moldova, împreună cu Muzeul Naţional de Istorie a Moldovei, au inaugurat în premieră în R. Moldova tabloul „Încoronarea Regelui Ferdinand și a Reginei Maria. 1922” de Elena Bria. Lucrarea poate fi admirat în perioada 10 mai – 31 august, în Sala Albastră a Muzeului Național de Istorie a Moldovei.
Vernisajul a avut loc de Ziua Independenţei Naţionale a României, o dată importantă în istoria României.
„A fost o zi de 10 mai încărcată de simbolism, iar grație talentului artistei Elena Bria am putut face o incursiune în timp, descoperind emoția și semnificația profundă a momentului Încoronării pentru visul de unitate al românilor”, a declarat Ambasadorul României în R. Moldova, Cristian-Leon Țurcanu.
Potrivit responsabililor de la Muzeul Naţional de Istorie a Moldovei, tabloul „Încoronarea Regelui Ferdinand și a Reginei Maria. 1922” cu dimensiunile 295×383 cm, executat în tehnica ulei pe pânză, a fost pictat în anul 2018 de artista Elena Bria, ca lucrare de licență la absolvirea Academiei de Pictură, Sculptură și Arhitectură „Ilya Repin” din Sankt Petersburg, Rusia, unde a luat cea mai înaltă notă. Întrucât apărarea licenței a fost stabilită pentru vara anului 2018, anul Centenarului Marii Uniri, artista a hotărât să comemoreze această complicată, dar și frumoasă etapă din istoria statului nostru prin a crea o reconstrucție artistică de dimensiuni reale a zilei simbol a Marii Uniri – Ziua Încoronării.
Lucrul la tablou a început în anul patru de studii, dar, căutările compoziționale și executarea sutelor de schițe a început încă în 2015. Astfel, abia după doi ani artista s-a determinat cu schița finală. Pentru a începe lucrul la pânza propriu-zisă, artista s-a documentat din toate sursele posibile despre ziua de 15 octombrie 1922 și a cusut toate costumele personajelor implicate în compoziție, ulterior pentru a fi pictate din natura și pentru a primi un rezultat cât mai apropiat realității. În ianuarie 2018, Elena a pus primele tușe pe viitorul tablou și după jumătate de an, în iulie 2018, a prezentat lucrarea la examenul de licență.
În 2022, tabloul a fost expus la București, în cadrul expoziției personale „New Academia” la galeria Kulterra. De pe 15 octombrie 2022, până la finele anului 2023 tabloul a fost prezentat publicului de la Alba Iulia, la Muzeul Unirii în Sala Unirii, locul unde s-a desfășurat Încoronarea. Din data de 10 mai până în data de 31 august 2024, tabloul va fi integrat în cadrul expoziției permanente, în Sala Albastră a Muzeului Național de Istorie a Moldovei, după care va fi expus în cadrul altor două expoziții în România.
Artista Elena Bria s-a născut la 4 iulie 1992 în Chișinău, R. Moldova, într-o familie de biatloniști. La vârsta de 11 ani și-a început studiile la Liceul de Arte Plastice „Igor Vieru” din Chișinău, unde l-a întâlnit pe profesorul și pictorul Stanislav Babiuc, care i-a pus bazele picturii academice. Ulterior, din anul 2012, Elena și-a continuat studiile la Academia de Pictură, Sculptură și Arhitectură „Ilya Repin” din Sankt Petersburg, Rusia, pe care a absolvit-o cu mențiune în 2018.
Lucrările artistei au fost expuse în cadrul mai multor expoziții în Statele Unite ale Americii, Rusia, România și Republica Moldova. În 2019, a câștigat premiul Philip de Laszlo în cadrul expoziției internaționale la Mall Galleries, Londra, iar în 2022 – premiul întâi la expoziția internațională de la Salmadundi Club, New York. În prezent este membru al prestigiosului art-club Salmagundi, New York. Picturile sale se pot regăsi în numeroase colecții private din întreaga lume.
În toamna anului curent, în cadrul proiectului „The Lunar Codex”, varianta digitală a picturii „Trei Muze”, semnată de Elena Bria, va fi trimisă pe Lună, într-o capsulă a timpului.