Rusia a lansat din nou săgeți la adresa autorităților Republicii Moldova, dar și la adresa celor din România, pe care le-a acuzat voalat „de reîncarnarea nazismului”.
Maria Zaharova, purtătorul de cuvânt al MAE rus, s-a referit în cadrul tradiționalului briefing săptămânal la declarația premierului României, Marcel Ciolacu, care a remarcat recent că „în Republica Moldova locuiesc români”.
„Putem concretiza, în opinia premierului României, care a declarat că în Republica Moldova sunt români și nimeni altcineva, acolo locuiesc, de exemplu, evrei?! Interesant. Am auzit și citit deja asta undeva. (…) Ce fel de reîncarnare a nazismului este aceasta în lume? Unde este toata lumea?”, a spus reprezentanta MAE-ului rus.
Zaharova a mai acuzat Bucureștiul că ar încerca să-și prezinte „dorințele drept realități istorice” și că s-ar implica grosolan în politica internă a Republicii Moldova.
„De remarcat este faptul că astfel de declarații provocatoare ale oficialităților române, care constituie o ingerință grosolană în treburile interne ale Republicii Moldova, rămân fără un răspuns adecvat din partea Chișinăului. Autorităților moldovenești le place să acuze Rusia de „lipsă de respect” și „dezinformare”, dar în acest caz au tăcut. De ce? Maia Sandu urmărește tocmai această politică. Ea este împotriva poporului, a cetățenilor, a oamenilor din Moldova. Are pașaport românesc și joacă de partea Bucureștiului”, a mai insinuat purtătorul de cuvânt al Ministerului rus de Externe.
De asemenea, reprezentanta diplomației ruse s-a arătat deranjată și de faptul că Republica Moldova și Uniunea Europeană au încheiat recent un parteneriat în domeniul securității. Potrivit acesteia, acordul respectiv ar avea drept scop „atragerea în continuare a Chișinăului în NATO” și „militarizarea” R. Moldova.
„Din informațiile apărute în presă, oficial, documentul are ca scop combaterea „dezinformării”, terorismului și amenințărilor cibernetice, precum și întărirea forțelor armate ale Republicii Moldova. Însă, având în vedere, cursul conducerii moldovenești spre integrarea în structurile euro-atlantice, precum și faptul că Uniunea Europeană s-a transformat de mult într-o anexă a NATO, nu există nicio îndoială că semnarea acestui acord are de fapt ca scop continuarea apropierii R. Moldova de Alianță, militarizarea republicii și erodarea statutului său de neutralitate”, a spus Zaharova.
Ea a adăugat că detaliile acordului nu au fost încă evaluate, dar „asistența occidentală, care se bazează pe secole de experiență colonială, nu a adus niciodată celor care primesc acest ajutor, nici prosperitate, nici stabilitate, nici securitate. Totul s-a încheiat, de regulă, tragic. Sunt sigură că acest lucru, din păcate, se aplică pe deplin în Moldova. Însă, observ că cetățenii moldoveni, oameni din diferite grupuri naționale și etnoculturale opun rezistență activă, împiedicând ca această crimă să fie comisă împotriva lor”, a afirmat purtătorul de cuvânt a MAE rus.
Zaharova a mai spus în cadrul aceluiași briefing că atragerea R. Moldova și a Ucrainei în UE ar avea un „un caracter artificial și ostentativ” și că „pentru niște bonusuri dubioase, R. Moldova și poporului său li s-a propus să renunțe la ei înșiși și la limba lor”.