Un monument al eroilor reîntregitori căzuți în luptele Primului Război Mondial a fost dezvelit luni, 27 mai, în localitatea Bravicea din Republica Moldova.
La eveniment au participat reprezentanți ai autorităților locale și centrale din Republica Moldova, intelectuali, profesori, pompieri, militari, cetățenii de onoare ai comunei Bravicea, fanfara Inspectoratului General al Poliției de Frontieră și alții.
De asemenea, un sobor de preoți din cadrul Mitropoliei Basarabiei a Patriarhiei Române au sfințit acest monument restabilit de Asociația „Monumentum” din Republica Moldova.
„Obeliscul a fost edificat în anii ”30 în cinstea eroilor căzuți pe câmpurile de bătaie din Primul Război Mondial, însă a fost parțial distrus în 1944, când în locul vulturului cruciat al Armatei Române, pe obelisc a fost instalat bustul dictatorului I. V. Stalin. După moartea lui Stalin, activiștii de partid au încercat să transporte monumentul în afara localității pentru a-l reamplasa ca „monument închinat partizanilor sovietici”, însă tractorul care îl transporta s-a stricat la marginea pădurii. Ulterior, cele 3 bucăți ale obeliscului au fost aruncate la marginea pădurii, unde s-au păstrat până în 2023 când au fost identificate și readuse în sat. În toamna anului trecut, Asociația „Monumentum” a preluat inițiativa restabilirii acestei opere comemorative de război”, anunță autorii inițiativei.
Astfel, fundația monumentului a fost turnată în beton de către Primăria Bravicea, iar obeliscul a fost restaurat de către meșterul Ion Railean, sub îndrumarea arhitectului Mihail Andries. Vulturul cruciat al Armatei Române a fost turnat în bronz de către sculptorul Veaceslav Jiglițchi.
„Prin sfințirea acestui monument, aducem un omagiu eroilor care au căzut pentru reîntregirea neamului românesc, într-o zi în care se împlinesc 424 de ani de la unirea tuturor românilor sub sceptrul lui Mihai Viteazul”, a mai subliniat Asociația „Monumentum”, organizație înființată cu scopul reabilitării monumentelor din perioada interbelică de pe teritoriul Republicii Moldova.