Europarlamentarii susţin iniţiativa de aderare a Moldovei la Uniunea Vamală Rusia-Belaruas-Kazahstan. Cel puţin aşa afirmă organizatorii referendumului privind aderarea Republicii Moldova la această Uniune – Partidul Social – Democrat din Republica Moldova, scrie Tribuna.
Social-democrații informează într-un comunicat de presă publicat ieri, 25 iunie 2012, pe pagina oficială a formațiunii politice că liderii Partidului s-au întâlnit cu parlamentarii europeni la solicitarea Delegației Uniunii Europene la Chișinău.
Liderul PSD, Victor Şelin l-a salutat pe vice-preşedintele Parlamentului European, Libor Roucek, liderul Alianţei progresiste a Socialiştilor şi Democraţilor din Parlamentul European şi a adus la cunoştinţă obiectivele şi planurile strategice pe care le implementează formaţiunea, dar şi o analiză a situaţiei politice, economice din ţară.
Victor Şelin a accentuat situaţia socială a cetăţenilor, fapt care şi a determinat PSD să vină cu iniţiativa de a organiza referendumul republican legislativ, care pe parcursul a 2 luni a atras după sine deja 180 000 de cetăţeni care împărtăşesc aceeaşi idee.
Potrivit site-ului referendum.md, citat de Tribuna, parlamentarii europeni aflați la Chișinău ar fi declarat că nu se vor împotrivi inițiativei PSD de a organiza referendumul pentru aderare la Uniunea Vamală Rusia – Kazahstan – Belarus:
„Europarlamentarii nu se vor împotrivi desfăşurării referendumului privind aderarea la Uniunea Vamală, în cazul în care majoritatea cetăţenilor ţării vor spune „da”. Dimpotrivă, membrii PE intenţionează să susţină iniţiativa cetăţenilor moldoveni şi se vor opune oricăror tentative ale puterii de a împiedica organizarea referendumului.”
Tribuna mai adaugă că potrivit site-ului citat, „în cadrul întrevederii, reprezentanţii delegaţiei şi-au expus clar poziţia: poporul Moldovei are dreptul de a-şi expune voinţa şi Parlamentul European va face tot posibilul ca acest drept să fie respectat”.
Până la acest moment, pentru aderarea la Uniunea Vamală au semnat peste 178 253 de cetăţeni ai Republicii Moldova, conform datelor publicate pe Referendum.md.
Foto: Captură Referendum.md, 26 iunie 2012