Secția pentru Procurori a Consiliului Superior al Magistraturii din România și Consiliul Superior al Procurorilor din Republica Moldova vor colabora pentru a armoniza sistemul judiciar din stânga Prutului la valorile și standardele europene.
În acest sens, reprezentanții celor două instituții au semnat marți, 4 iunie, la București, o Declarație comună prin care își propun un dialog constant pe teme de interes comun, organizarea de reuniuni de lucru și schimburi de bune practici.
„Înțelegând pe deplin provocările procesului de reformă judiciară în contextul asumării parcursului european și în considerarea experienței dobândite la nivelul sistemului judiciar din România, Secția pentru Procurori a Consiliului Superior al Magistraturii din România va continua să sprijine Consiliul Superior al Procurorilor din Republica Moldova în derularea proiectelor și în atingerea obiectivelor formulate în acest context reformator.
Consiliul Superior al Procurorilor din Republica Moldova are în vedere cu prioritate asigurarea funcționării sale în parametrii constituționali și în conformitate cu celelalte norme care îi consacră activitatea și atribuțiile și își reafirmă preocuparea fundamentală pentru a contribui substanțial la reformarea sistemului judiciar, prin asumarea promovării valorilor statului de drept și a principiilor dreptului Uniunii Europene.
Consiliul Superior al Procurorilor din Republica Moldova, în considerarea principalelor obiective ale reformei sistemului judiciar și în lumina competențelor proprii, va transmite solicitări concrete de colaborare și asistență și va concentra toate eforturile în vederea implementării strategiilor ce se vor contura în cadrul acestei colaborări, precum și în dialogul constant cu toți factorii de decizie de la nivel național.
Secția pentru Procurori a Consiliului Superior al Magistraturii din România va contribui cu expertiza și bunele practici consacrate în domenii punctuale și strategice în colaborarea cu Consiliul Superior al Procurorilor din Republica Moldova”, se arată în respectiva declarație.
Menționăm că documentul a fost semnat în cadrul vizitei de studiu la București a reprezentanților Consiliului Superior al Procurorilor din Republica Moldova, care se desfășoară în perioada 3 – 7 iunie.