Fostul șef al Statului Major al Armatei Republicii Moldova, Igor Gorgan, transmitea informații secrete serviciilor speciale ale armatei ruse (GRU), arată o investigație The Insider.
Publicația a obținut acces la corespondența de pe Telegram a lui Gorgan cu ofițerul recrutor din cadrul GRU, colonelul Alexei Makarov.
Potrivit sursei citate, Gorgan raporta regulat „curatorului” său din GRU despre situația transporturilor militare către Ucraina, inclusiv cele venite din România.
„Trebuie să închidem repede granița cu România! E o gaură mare acolo! O mulțime de transporturi de marfă vin de acolo în Ucraina. Mai ales transporturi militare! Românii mai au niște fabrici militare care produc arme și muniții”, i-a transmis Igor Gorgan colonelului GRU Makarov într-un astfel de mesaj.
Igor Gorgan a fost șeful Armatei Republicii Moldova până în septembrie 2021, când a fost destituit din funcție de președintele Maia Sandu.
În ajunul expulzării din R. Moldova a diplomaților-spioni ruși din iulie 2023, acesta a întrerupt legăturile cu GRU și s-a angajat în cadrul Misiunii ONU pentru refugiați de la Chișinău.
Aceeași sursă mai notează că Igor Gorgan și Alexei Makarov au început să contacteze mai intens în aprilie 2022, după declanșarea invaziei ruse în Ucraina. Întâlnirile dintre aceștia aveau loc în cafenele sau la pescuit.
GRU a fost interesat, în mod deosebit, de armamentul pe care Kievul l-ar putea cumpăra din statele vecine, inclusiv din R. Moldova, dar și de livrările de ajutor pentru Ucraina care traversează România.
În 2013, generalul Igor Gorgan a fost numit șef al Statului Major al R. Moldova, dar în urma unui conflict cu ministrul Apărării de atunci Anatol Șalaru a plecat din funcție. El a fost repus în funcție de președintele Igor Dodon, în 2019.
Deși a fost demis în anul 2021, el are mai multe surse în cadrul Ministerului Apării de la Chișinău, care-i furnizează diverse informații. Astfel, pe lângă informațiile cu caracter militar, Gorgan transmitea rușilor și informații despre situația politică din R. Moldova, în mod special, acesta raporta din declarațiile publice ale președintelui Maia Sandu, scrie The Insider.
La scurt timp după apariția acestei investigații, Serviciul de Informații și Securitate din Republica Moldova a confirmat veridicitatea informațiilor publicate de The Insider.
„Informațiile deținute de către SIS indică asupra unui nivel fără precedent al intensității acțiunilor săvârșite de către Federația Rusă, orientate la ancorarea Republicii Moldova în spațiul său de influență. Cunoaștem obiectivele, actorii, instrumentele și tacticile aplicate la adresa proceselor democratice ale R. Moldova. În contextul investigației jurnalistice realizate de către The Insider, SIS menționează că datele din posesia instituției confirmă veridicitate informațiilor prezentate. Totodată, reiterăm că SIS ține în vizor riscurile de securitate și acționează pentru prevenirea potențialelor crize, împiedicarea tentativelor de imixtiune externă în afacerile interne ale R. Moldova”, se arată într-o reacție a SIS publicată de TVR Moldova.
Totodată, șeful Cabinetului președintelui Republicii Moldova, Adrian Băluțel, a anunțat că Maia Sandu îi va retrage toate distincțiile acordate acestui general.
„Astfel de crime împotriva statului trebuie pedepsite în cel mai aspru mod pentru trădare de Patrie. În 2021, această persoană a fost destituită din funcție de președintele Maia Sandu. Distincțiile de stat oferite acestuia în 2006 – „Meritul Militar”, 2015 – „Credință Patriei” și gradele militare vor fi retrase. Asemenea cazuri demonstrează că sunt imperios necesare o monitorizare continuă și o verificare minuțioasă în raport cu cei din instituțiile de apărare și de asigurare a securității statului. Astfel de infractori din interior contribuie la amenințările hibride la adresa statului R. Moldova. Tocmai de aceea, avem nevoie de instrumente mai eficiente de luptă împotriva acțiunilor de trădare de patrie”, a declarat Adrian Băluțel.