Cu doar o zi înainte de anunţarea rezultatelor finale ale alegerilor parlamentare anticipate din data de 28 noiembrie, ştirea care a ţinut capul de afiş al presei din Republica Moldova a fost cea legată de anunţul liderului PCRM, Vladimir Voronin, pentru agenţia rusă de presă Ria Novosti, în care acesta precizează că o alianţă postelectorală de centru-stânga a fost încheiată între Partidul Democrat şi Partidul Comuniştilor, însumând 57 de mandate în viitorul Parlament.
Fostul preşedinte al Republicii Moldova a ţinut să declare public această posibilitate ( infirmată de Dumitru Diacov, care a avut tactul sau grija de a-l aminti pe Vlad Filat printre factorii de decizie în ecuaţia coaliţiilor) în contextul vizitei ( de lucru) şefului administraţiei prezidenţiale a Federaţiei Ruse, Serghei Narîşkin, trimisul Kremlinului sătul de aşteptări distante. Mai exact, Voronin ,,bate fierul cât e cald”, mizând pe semănarea panicii şi a deznădejdii în rândul electoratului Alianţei pentru Integrare Europeană ( în prezent, un format lepădat pe patul de spital, unde PL-ul numai, ca plămân, respiră intubat), care asistă la imixtiunea unei forţe externe în odaia de zi a unui stat care se vrea a fi suveran ( după caz, după posibilităţi…dar de iure – o realitate).
Presa a înghiţit momeala. Rămâne de văzut dacă presiunile formulate acum de jos în sus, intermediate de mass-media, sunt neglijabile pentru cei implicaţi în calculele politice actuale. Bunăoară, dacă acele partide politice care AR CĂDEA la înţelegere cu un partid comunist purtând asupra sa un istoric sumbru, un paşaport expirat în faţa porţilor Europei şi mai ales, pe care l-au combătut nemijlocit şi constant în campania electorală, îşi respectă au ba alegătorul, mai exact cetăţeanul care le-a acordat un vot de ÎNCREDERE.
Sau dacă sunt conştiente că acest act politic presupune o sinucidere lentă, dar cu atât mai dureroasă ( amintiţi-vă cazul Roşca)…Aclamată de o populaţie confuză, căreia nu îi mai râmîne de făcut decât să privească, din moment ce a plătit biletul la spectacol ( chiar de patru ori în optsprezece luni).
Federaţia Rusă s-a întâlnit astăzi cu liderii partidelor politice care au trecut pragul electoral la alegerile de săptămâna trecută, mai puţin cu Vlad Filat, căruia fie nu i s-a propus o întrevedere ( conform unei eventuale strategii neviabile), fie a refuzat-o sau ignorat-o, reiterând astfel angajamentele sale faţă de Bruxelles. La Bucureşti, în cadrul unei întâlniri cu studenţii basarabeni aflaţi la studii în România, Filat a menţionat că raportul Republicii Moldova cu Federaţia Rusă trebuie să fie unul egal, ca de la un stat la altul, nicidecum unul ierarhic. Dacă pot concepe argumentele pentru care Filat nu s-a aflat pe agenda lui Narîşkin astăzi, nu acelaşi lucru îl pot face şi în ceea ce priveşte graba cu care ceilalţi lideri din fosta AIE au acceptat întrevederea…Sau nu întrevederea au acceptat-o, ci nişte formule?
Imagine: Agerpress