În perioada 2–4 iulie 2012 se vor desfășura lucrările conferinței internaționale Europeanization and Globalization: Romanians in their Region and the World (Europenizare și globalizare—românii în regiunea lor și în lume). Conferința este organizată de Society for Romanian Studies (Societatea pentru studii românești, fondată în SUA) și este găzduită de Universitatea „Lucian Blaga” din Sibiu, se anunţă într-un comunicat al Institutului Cultural Român ,,Mihai Eminescu” din Chişinău, partener oficial al acestui eveniment.
ICR ,,Mihai Eminescu” sprijină participarea în cadrul conferinţei a 5 participanți din Republica Moldova:
Igor Cașu – conf. univ., directorul Centrului de Studiere a Totalitarismului din cadrul Universității de Stat din Republica Moldova,
Ludmila Coadă – decan Facultate Istorie și Relații Internaționale, Universitatea Liberă Internațională din Moldova,
Rodica Rusu – conferenţiar universitar interimar, catedra Ştiinţe Politice şi Relaţii Internaţionale, Academia de Administrare Publică de pe lângă Preşedintele Republicii Moldova,
Yuri Josanu – conferenţiar universitar, cercetător ştiinţific coordonator, Institutul Integrare Europeană şi Ştiinţe Politice, Academia de Ştiinţe a Moldovei
Veaceslav Șaran – cercetător ştiinţific stagiar, Institutul Integrare Europeană și Știinte Politice, secţia Studii Europene, Academia de Știinte a Moldovei.
Invitați speciali ai conferinței sunt profesorii Tom Gallagher, Universitatea din Bradford (Marea Britanie), Igor Cașu, Universitatea de Stat din Modova, și Bogdan Murgescu, Universitatea din București. Potrivit comunicatului de presă, aceștia vor susține prelegeri plenare in cele trei zile ale conferinței. În cadrul conferinței vor susține prezentări aproape 200 de participanți de la prestigioase institute și universități din Franța, Germania, Spania, Marea Britanie, Canada, SUA, etc. precum și de la cele mai importante universități și instituții de cercetare din România și Republica Moldova. De asemenea, pe durata celor trei zile vor fi organizate o serie de mese rotunde pe teme precum implicarea intelectualilor în politică, universitățile în perioada comunistă, schimburile studențești între România și SUA, alegerile din 2012, sau regândirea sferei si a rolului Society for Romanian Studies. Sunt în program mai multe discuții pe teme literare și artistice și vor fi lansate numeroase cărți de interes pentru studiile românești.
Society for Romanian Studies (SRS) este o organizație academică internațională dedicată promovării cercetării interdisciplinare în domeniul studiilor românești vizând cu precădere România și Republica Moldova.
Anunțul conferinței și programul lucrărilor pot fi descărcate la adresa: http://www.society4romanianstudies.org/conferences.