O rezoluție care îndeamnă la consolidarea legăturilor dintre Chișinău și Tiraspol este examinată în prezent de către Adunarea Parlamentară a Organizației pentru Securitate și Cooperare în Europa. Proiectul rezoluției a fost înaintat de către Walburga Habsburg Douglas, vicepreședinte al Adunării Parlamentare a OSCE, se arată într-un comunicat de presă publicat pe pagina oficială a acestei instituții. În cazul în care ea va fi votată, rezoluția va crea noi oportunități pentru promovarea dialogului dintre Parlamentul de la Chișinău și reprezentanții Sovietului Suprem al nerecunoscutei republici moldovenești nistrene.
”Contactele directe între oameni și dialogul parlamentar sunt foarte importante pentru stabilirea unor conexiuni și creșterea nivelului de încredere. Ele sunt necesare în asemenea locuri ca Moldova,” a declarat Walburga Habsburg Douglas, care începând cu anul 2009, în calitate de conducător al grupului parlamentat pentru Republica Moldova al Adunării Parlamentare a OSCE, a efectuat patru întâlniri cu liderii ambelor părți implicate în conflict. ”Este nevoie de timp pentru reglementarea unui conflict, în plus, asemenea schimburi de idei contribuie la edificarea unei păci de durată.”
În conformitate cu textul documentului, semnat de 60 de parlamentari din 20 de state, Adunarea Parlamentară a OSCE și Misiunea OSCE în Republica Moldova, acesta va contribui la schimburi interparlamentare.
Textul rezoluției mai invită Federația Rusă să continue procesul de retragere a forțelor sale militare de pe teritoriul Republicii Moldova și recomandă participanților la procesul de soluționare a conflictului transnistrean să înceapă consultările pentru reorganizarea mecanismului de menținere a păcii într-o misiune civilă multinațională sub mandat internațional (OSCE).
Foto: mzz.gov.si