La sediul OSCE de la Viena s-a încheiat o nouă rundă de convorbiri oficiale în formatul 5+2, la jumătate de an de la reluarea oficială a negocierilor în problema transnistreană. Reprezentantul președinției irlandeze a OSCE, ambasadorul Erwan Fouéré a declarat după convorbiri că Chișinăul și Tiraspolul trebuie să depună „eforturi duble” ca să obțină ”progrese concrete” la aceste negocieri. Ele se axează deocamdată pe chestiuni sociale și economice ca reluarea circulației trenurilor sau recunoașterea diplomelor de studii superioare, dar nu ating aspectul politic al reglementării transnistrene, așa cum au aflat jurnaliștii la o videoconferință Chișinău-Viena, scria Europa Liberă vineri, 13 iulie 2012.
În cadrul acestei runde de negocieri, reprezentanții OSCE au mai îndemnat părţile implicate în reglementarea conflictului transnistrean să-şi dubleze eforturile pentru a realiza progrese reale.
„Această ultimă rundă de negocieri ne-a ajutat să întărim rezultatele pozitive obţinute până acum după reluarea negocierilor oficiale, şi care, la rândul lor, deja au contribuit la obţinerea unor evoluţii încurajatoare pe teren, inclusiv restabilirea circulaţiei transportului feroviar de marfă”, a menţionat ambasadorul Erwan Fouéré, reprezentantul special al preşedintelui în exerciţiu al OSCE pentru reglementarea conflictului transnistrean, citat de Info-Prim-Neo.
Ambasadorul a mai adăugat că este nevoie de consolidarea impulsului pozitiv, având ca bază încrederea şi înţelegerea reciprocă, şi rezolvarea problemelor concrete în conformitate cu înţelegerile între toţi participanţii: „Este scopul preşedinţiei irlandeze să încurajeze progrese în toate domeniile în următoarele săptămâni şi luni, pentru a ne apropia de o reglementare complexă a conflictului transnistrean.”
La eveniment au participat negociatorii principali din partea Moldovei şi regiunii transnistrene, Eugen Carpov şi Nina Ştanschi, precum şi reprezentanţii mediatorilor şi observatorilor. Formatul 5+2 include reprezentanţii părţilor, mediatorii şi observatorii în procesul de negocieri – Moldova, Transnistria, OSCE, Federaţia Rusă, Ucraina, SUA şi UE. Negocierile oficiale au fost reluate în noiembrie 2011 după o pauză de aproape şase ani. Următoarea întrevedere este planificată să fie desfăşurată la Viena în septembrie.
Solicitat de Agenţia Informațională de Stat MOLDPRES să relateze despre rezultatele concrete ale rundei de dialog, negociatorul-şef din partea Chişinăului, Eugen Carpov, a subliniat importanţa faptului că părţile au semnat un protocol care certifică intrarea în vigoare a acordului cu privire la principiile şi procedurile procesului de negocieri şi a agendei comune. „Nu trebuie să aşteptăm decizii revoluţionare după două ore de convorbiri”, a relevat vicepremierul responsabil cu Reintegrarea ţării.
Atât Eugen Carpov, cât şi principalul negociator al părţii transnistrene, Nina Ştanski, au pus în evidenţă importanţa facilitării circulaţiei de călători şi mărfuri între cele două maluri ale Nistrului. Părţile au recomandat grupurilor de experţi să caute căi pentru a intensifica circulaţia trenurilor de pasageri din Chişinău spre est via Tiraspol.
Cei doi negociatori au vorbit şi despre subiectul recunoaşterii reciproce a diplomelor de studii, iar Eugen Carpov a spus că partea moldovenească a pus în discuţie situaţia celor opt şcoli din regiunea transnistreană care folosesc grafia latină.
Europa Liberă mai adaugă că la Viena nu s-a discutat despre problematica drepturilor omului, în mod particular cazul poliţistului moldovean Alexandru Ursu sechestrat de miliţia transnistreană. Explicând că aceste subiecte nu ţin de agenda prestabilită a rundei de negocieri. Nici recent adoptata rezoluţie a Adunării Parlamentare a OSCE care printre altele recomanda Federaţiei Ruse să-şi retragă trupele armate din Moldova şi demilitarizarea misiunii de pacificatori nu se încadrează în agenda de discuţii în formatul 5+2
Următoarea rundă de negocieri pentru soluționarea conflictului transnistrean în formatul 5+2 va avea loc la Viena, în luna septembrie curent.
Foto: Moldpres