Guvernul Republicii Moldova împreună cu reprezentanţii diasporei, cu experţi şi oficiali din ţările care deja au implementat modele avansate de mobilizare a diasporei, a demarat joi, 19 iulie, consultări privind politicile sale aferente diasporei, se arată într-un comunicat al Direcţiei relaţii cu presa din cadrul Executivului de la Chişinău.
Consultările reprezintă o continuitate a seminarului dedicat politicilor diasporei, organizat în 2008 la Chişinău de către Ministerul Afacerilor Externe şi Integrării Europene şi Organizaţia Internaţională pentru Migraţie (OIM). Atunci s-a discutat despre necesitatea de a promova implicarea diasporei şi identificarea reprezentanţilor acesteia cu ţara de baştină, precum şi despre aranjamentele instituţionale aferente mobilizării şi activităţilor de programare pentru diasporă.
Drept punct de pornire pentru dezbateri au servit două studii recente de cartografiere a diasporei Republicii Moldova – unul cu referire la Federaţia Rusă şi altul vizând Italia, Franţa, Marea Britanie şi Portugalia – care au scos în evidenţă profilul social-economic al comunităţilor de cetăţeni moldoveni din respectivele ţări, cât şi provocările în materie de politici publice.
Totodată, participanţii delegaţi de instituţiile de profil din România, Armenia, Macedonia şi Institutul Politicilor Migraţionale din SUA au prezentat o serie de modele de mobilizare eficientă a diasporei, iar peste zece reprezentanţi ai diasporei Republicii Moldova din patru ţări de destinaţie şi-au adus contribuţia în ceea ce priveşte interesele şi preocupările concetăţenilor aflaţi peste hotare, au venit cu propuneri inovative privind modalitatea de sporire a comunicării şi cooperării între Republica Moldova şi diaspora sa.
Consultările s-au desfăşurat în cadrul proiectului-pilot comun „Integrarea Migraţiei în Strategia Naţională de Dezvoltare a Republicii Moldova” (MOMID), implementat de Guvernul Republicii Moldova în parteneriat cu OIM, UNDP, Banca Mondială şi UN Women, şi finanţat de Agenţia Elveţiană pentru Dezvoltare. Studiile de cartografiere a Diasporei, prezentate în cadrul seminarului, au fost realizate de OIM cu finanţare din partea Uniunii Europene şi a Fondului Fiduciar al Băncii Mondiale pentru Dezvoltarea Durabilă Socială şi a Mediului.