Se înmulţesc ideile pentru Transnistria venite de la Moscova.
Există mai multe forme în care sunt prezentate aceste idei, însă coordonatele principale rămân neschimbate. Indiferent de formele în care sunt purtate discuţiile, următoarele idei sunt prezente: trupele ruse rămân în Transnistria şi R. Moldova trebuie să devină stat federal. Nu contează faptul că legislaţia R. Moldova respinge aceste idei – presiunile de la Moscova merg mai departe.
Iniţiativa Consiliului municipal Bălţi de organizare a unui referendum pentru extinderea autonomiei locale trebuie privită ca fiind în legătură directă cu discuţiile legate de federalizarea întregii R. Moldova. Scenariul pare destul de plauzibil: autonomia găgăuză din sud este replicată în nord. Încet-încet, Guvernului central de la Chişinău îi cam scapă de sub control bucăţi din ce în ce mai mari de teritoriu. Ce ar mai conta alipirea a încă unei entităţi federale pe nume Transnistria la o ţară deja spartă în trei bucăţi? O reuşită în stabilirea unei autonomii la Bălţi va uşura enorm atingerea obiectivelor ruse în R. Moldova, discuţiile despre federalizare vor avea încă un pilon pe care să se sprijine.
Pe de altă parte, occidentalii ştiu destul de puţine lucruri despre realităţile din Transnistria. Noii lideri ai regiunii separatiste au fost prezentaţi din ce în ce mai curaţi, mai spălaţi şi mai pudraţi în lumea largă. Moscova şi-a înlocuit garda politică de la Tiraspol printr-o operaţiune de succes.
Citiţi articolul integral semnat de George Damian în publicaţia Timpul