În cadrul şedinţei Cabinetului de Miniștri al Republicii Moldova, care a avut loc astăzi la Bălți, Executivul de la Chișinău a avizat pozitiv un proiect de lege care prevede că municipiului Bălţi îi va fi atribuit statutul de unitate teritorial-administrativă de nivelul doi. În prezent, municipiul Bălţi are statut de unitate teritorial-administrativă de nivelul întâi, se arată într-un comunicat de presă emis de Direcția comunicare și relații cu presa a Guvernului Republicii Moldova.
În acest context, Prim-ministrul Vlad Filat a menţionat că proiectul de lege vine să aducă în corespundere situaţia de-jure cu situaţia de-facto, precizând că omiterea legislativă în cauză vine din 2003, când municipiul Bălţi nu s-a regăsit în lista unităţilor teritorial-administrative de nivelul II.
Conform Direcției comunicare și relații cu presa a Guvernului de la Chișinău, documentul urmează a fi prezentat spre examinare şi aprobarea Parlamentului.
Tot astăzi, Guvernul a adoptat hotărârea cu privire la aprobarea proiectului de lege pentru ratificarea Acordului dintre Republica Moldova şi Uniunea Europeană de modificare a Acordului dintre Republica Moldova şi Comunitatea Europeană, privind facilitarea eliberării vizelor, semnat la Bruxelles în iunie 2012. Acordul propus spre ratificare oferă mai multe facilităţi cetăţenilor Republicii Moldova, printre acestea fiind: sporirea numărului categoriilor de persoane ce pot beneficia de facilităţi la obţinerea documentelor justificative privind scopul călătoriei şi care pot beneficia de vize multiple pe termen lung, sporirea numărului de persoane care beneficiază de scutire de taxe, abolirea regimului de vize pentru posesorii paşapoartelor de serviciu biometrice şi altele. Aplicarea Acordului semnat nu presupune careva cheltuieli financiare şi nu va avea repercusiuni negative asupra economiei Republicii Moldova.
De asemenea, Executivul a aprobat iniţierea negocierilor în vederea încheierii Protocolului între Guvernul Republicii Moldova şi Guvernul Republicii Polone, privind aplicativitatea în relaţiile dintre cele două ţări a acordurilor internaţionale bilaterale, încheiate între Uniunea Republicilor Sovietice Socialiste şi Republica Populară Polonă, între anii 1944 – 1991. Potrivit Ministerului Afacerilor Externe şi Integrării Europene, după obţinerea independenţei, ţara noastră şi-a rezervat dreptul selectiv de aplicare a acestora, reieşind din interesele naţionale. Astfel, acordurile dintre cele două părţi în domeniul turismului şi privind cooperarea în domeniul suprimării actelor ilegale de imixtiune în activitatea aviaţiei civile nu şi-au pierdut actualitatea şi vor fi puse în aplicare prin succesiune.
Cabinetul de miniştri a acordat ministrului Sănătăţii, Andrei Usatîi, puteri depline în vederea semnării Acordului între instituţia pe care o conduce cu Ministerul Sănătăţii al Republicii Kazahstan privind colaborarea în domeniul sănătăţii şi ştiinţei medicale. Acordul va intra în vigoare la data semnării şi se încheie pe o perioadă de 5 ani. Acesta va defini domeniile şi formele principale de colaborare, precum şi va facilita stabilirea relaţiilor directe de colaborare între instituţiile medico – sanitare şi instituţiile de învăţământ medical din ambele ţări.
Membrii Guvernului au aprobat proiectul de lege pentru modificarea şi completarea Legii privind regimul juridic al adopţiei, precum şi a Codului de procedură civilă. Modificările operate vin să optimizeze baza legală privind realizarea procedurilor de adopţie, inclusiv în ceea ce priveşte acreditarea organizaţiilor străine cu atribuţii în domeniul adopţiei internaţionale în Republica Moldova, precizarea categoriilor de copii adoptabili, în special în cazul copiilor cu necesităţi speciale, micşorarea termenului după care copii cu necesităţi speciale pot fi adoptaţi prin adopţie internaţională etc. Ministrul Muncii, Protecţiei Sociale şi Familiei, Valentina Buliga a subliniat că, la elaborarea acestui proiect de lege, s-a ţinut cont de prevederile actelor internaţionale, bunele practici în domeniul respectiv.
Tot astăzi, Guvernul a aprobat proiectul de lege pentru modificarea şi completarea Legii nr.245-XVI din 21 iulie 2006 privind organizarea şi funcţionarea Comisiei naţionale pentru consultări şi negocieri colective, a comisiilor pentru consultări şi negocieri colective la nivel de ramură şi la nivel teritorial. Scopul proiectului în cauză este perfecţionarea sistemului actual de parteneriat social.
Un alt proiect de lege aprobat astăzi de Guvern prevede ratificarea Acordului privind publicarea informaţiilor dintre Republica Moldova şi Banca Internaţională pentru Reconstrucţie şi Dezvoltare, Asociaţia Internaţională pentru Dezvoltare, semnat la Chişinău la 15 mai 2012. Ministrul Finanţelor, Veaceslav Negruța a specificat că Acordul are drept obiectiv mărirea transparenţei cheltuielilor publice, iar implementarea acestuia nu implică un angajament financiar din partea Republicii Moldova.
Guvernul a mai aprobat proiectul de lege pentru ratificarea Acordului dintre Guvernul Republicii Moldova şi Guvernul României privind cooperarea în domeniul militar, semnat la Chişinău la 20 aprilie 2012, şi a decis iniţierea negocierilor asupra proiectului Acordului de cooperare între Agenţia Naţională de Reglementare a Activităţilor Nucleare şi Radiologice a Republicii Moldova şi Autoritatea Suedeză de Securitate Radiologică.
Membrii Cabinetului de Miniştri au aprobat o serie de decizii ce vizează domeniul agroalimentar. Astfel, a fost aprobată Norma de instituire a unei proceduri pentru notificarea interceptării unui transport sau a unui organism dăunător din alte ţări şi care prezintă un pericol fitosanitar iminent, metodele de analiză pentru controlul nutreţurilor şi Cerinţele privind calitatea şi plasarea pe piaţă a materialului de înmulţire pentru plantele ornamentale. Ministrul Agriculturii şi Industriei Alimentare, Vasile Bumacov a menţionat că actele normative în cauză vin să armonizeze cadrul normativ naţional la standardele internaţionale în domeniu.
La finalul şedinţei, Executivul a audiat informaţia cu privire la situaţia social-economică în municipiul Bălţi, prezentată de Primarul de Bălţi, Vasile Panciuc. Acesta a salutat decizia Guvernului privind atribuirea municipiului Bălţi a statutului de unitate teritorial-administrativă de nivelul doi, menţionând că, în aceste condiţii, ar putea fi exclusă necesitatea organizării referendumului local privind extinderea statutului de autonomie a municipiului Bălţi.
În cadrul şedinţei de astăzi, s-a convenit să fie elaborat un plan de acţiuni comun al Cancelariei de Stat şi administraţiei locale de la Bălţi în vederea soluţionării problemelor locuitorilor municipiului.