Producătorii vinului de casă ar putea fi obligaţi să declare cantităţile mai mari de 1 tonă, precum şi să achite anumite taxe autorităţilor. Aceste prevederi reies din Programul naţional privind controlul alcoolului pe anii 2012-2020, prezentat, astăzi, în şedinţa Consiliului naţional coordonator de implementare, informează MOLDPRES.
Andrei Gurin, şef al Inspectoratului de Stat pentru Supravegherea Producţiei Alcoolice, citat de MOLDPRES, a specificat că un proiect de lege în acest este, în prezent, în proces de elaborare şi că ar putea intra în vigoare pe parcursul anului 2013. Ministerul Agriculturii şi Industriei Alimentare propune o cantitate-limită de 1000 litri de vin permis pentru consum ce nu va fi declarat. În acest context, autorităţile locale efectuează recensământul suprafeţelor de vii, inclusiv a celor de pe lotul de lângă casă, a adăugat oficialul.
Potrivit lui Gurin, acest lucru este practicat în ţările vitivinicole care au stabilită o anumită cantitate-limită de vin permis pentru consum, în limita a circa 700-800 de litri, restul fiind impozitat.
Autorităţile justifică introducerea acestei reglementări prin faptul că în prezent în ţară se consumă cantităţi mari de vin ce nu sunt luate la evidenţă, dar şi drept măsură de diminuare a abuzului de alcool.
Foto: vinuri-bucuresti.ro