În contextul celor trei condiții care ar trebui să fie îndeplinite pentru soluționarea conflictului transnistrean, expertul grupului Georgian, Business Сonsulting, Tenghiz Ablotia, a subliniat și ideea unirii Republicii Moldova cu România.
Potrivit sursei apsny.ge, acesta a menționat următoarele: „Respingerea aderării la NATO de către RM nu semnifică nici mai mult, nici mai puțin decât că aceasta nu va fi niciodată capabilă să facă un pas înainte, iar progresul și prosperitatea – este Unirea cu România.”
„Ideea Unirii Republicii Moldova cu România este una firească atât din punct de vedere al identității naționale, cât și al pragmatismului.”, a mai adăugat Tenghiz Ablotia.
Expertul georgian este la curent cu faptul că în Republica Moldova în acest sens nu există niciun consens, dar pentru a face clară actualitatea problemei, el propune să ne imaginăm următorul lucru: spre exemplu, noi locuim în republica ex-sovietica Georgie, cu un nivel scăzut al economiei, cu frontiere închise și perspective nedeterminate pentru viitor. Dar în același timp, la doi pași distanță este a II-a Georgie, cu 50 mln. de oameni, cu mult mai mult succes, parte a Uniunii Europene și cu planuri foarte clare și bine determinate pentru viitor.
„Cum credeți, mulți din actuala Georgie vor fi împotriva unirii cu acea Georgie imaginară – parte a UE? Cam așa stau lucrurile și în Republica Moldova. Generația mai în vârstă, infectată de propaganda comunistă, se opune reunificării cu Bucureștiul, dar tânăra generație înțelege foarte bine că, independenta și izolata Moldovă nu are altă perspectivă, decât Unirea cu România. Reiterez, acest lucru se datorează, în primul rând, unității etnice – moldovenii – aceiași români. Ne amintim cu toţii despre Pactul Molotov-Ribbentrop, toată lumea îşi aminteşte despre împărţirea Poloniei, anexarea statelor baltice, dar aproape nimeni nu-și aminteşte că, Moldova de astăzi, adică Basarabia de atunci, a fost ruptă de la România.”, a conchis expertul grupului Georgian Business Сonsulting.
În opinia acestuia, „proiectul de reglementare a conflicutlui transnistrean pune cruce pe această idee. Dacă moldovenii acceptă aceste condiții, atunci ei oficial, de bunăvoie, sigur și pentru totdeauna refuză să revină la patria lor istorică, care, totodată, e și parte a Uniunii Europene.”
Foto: Iulia Modiga, InfoPrut