În cadrul Conferinţei Naţiunilor Unite privind Schimbările Climatice, desfăşurată la Cancun, şeful delegaţiei României, ministrul Mediului şi Pădurilor, László Borbély, a declarat că România susţine angajamentul Uniunii Europene şi al statelor sale membre de a contribui la finanţarea
timpurie („fast start finance”) în perioada 2010-2012.
Acest mecanism are în vedere aprofundarea raporturilor de încredere reciprocă între ţările dezvoltate şi cele aflate în curs de dezvoltare în efortul global de atenuare a efectelor schimbărilor climatice.
Ministrul Borbély a menţionat că, deşi România este afectată de efectele crizei economice mondiale, ea îşi va respecta angajamentele financiare către statele cu care a dezvoltat acorduri de parteneriat economic strategic, asociate Acordului de la Copenhaga şi care şi-au asumat măsuri de reducere a emisiilor de gaze cu efect de seră.
Prin intermediul mecanismului de finanţare timpurie, România va aloca Republicii Moldova contribuţia sa la finanţarea internaţională timpurie a combaterii schimbării climatice în ţările aflate în curs de dezvoltare.
Proiectele care vor viza problematica schimbărilor climatice, mai cu seamă acelea care vor trata eficienţa energetică în şcoli şi dezvoltarea infrasctructurii de transport, vor putea obţine 15 milioane de euro în perioada 2010-2012.
Prin intermediul acestor direcţii de dezvoltare se doreşte încurajarea dimensiunii europene a cooperării bilaterale în domeniul schimbărilor climatice, conform obiectivului strategic al integrării Republicii Moldova în Uniunea Europeană.
Foto: Bloombiz