La data de 13 septembrie, premierul Republicii Moldova Vlad Filat a anunțat că va efectua o vizită oficială în Federația Rusă la invitația omologului său rus, Dmitri Medvedev.
Întrebat de către Europa Liberă dacă între vizita lui Vlad Filat de la Moscova și vizita cancelarului german, Angela Merkel, la Chișinău este o legătură, Eugen Revenco, expert în cadrul Asociației pentru Politică Externă, a declarat că agenda politică ale șefului executivului de la Chișinău nu este condiționată de agenda Gemaniei sau a Rusiei:
„Ar fi cel puţin naiv să credem că prim-miniştrii, fie ai Moldovei, fi ai Rusiei, îşi fac agenda în funcţie de agenda prim-ministrului al Germaniei. De aceea nu putem bănui nici un fel de legătură directă. În al doilea rând, din câte cunosc, aceste vizite au fost convenite independent una de alta şi au fost convenite separat. De aceea, nu este o legătură. Apoi, subiectele care urmează a fi discutate ţin de interesele Republicii Moldova atât cu Germania, cât şi cu Federaţia Rusă separat.”
Eugen Revenco este de părere că există unele subiecte care vor fi abordare în cadrul ambelor vizite oficiale, precizând și faptul că Vlad Filat poate avea mai multe discuții bilaterale cu premierul rus, din cauza calității de membru a Republicii Moldova la diferite formate de cooperare regională, apărute în spațiul ex-sovietic la inițiativa Moscovei.
Tot în cadrul aceluiași interviu, Eugen Revenco a mai comentat și relațiile energetice dintre Republica Moldova și furnizorul rus de gaze naturale, Gazprom. Chișinăul trebuie să fie tratat cu respect de către Rusia în această problemă și asta deoarece:
”… este vorba despre interesele sale şi pentru aceste interese Moldova plăteşte. Şi plăteşte, apropo, o factură deplină, ca oricare altă ţară. Eu cred că guvernaţii la Chişinău sunt realişti şi nu pot fi momiţi cu nişte modificări de preţ iluzoriu. Dar, cu siguranţă că guvernul de la Chişinău este interesat să nu se repete situaţiile anterioare când livrarea gazului era sub semnul întrebării pe motive politice sau de alt gen. Deci, securitatea livrărilor şi continuitatea acestora, pentru că preţul oricum nu este ieftin. Nu sunt preţuri promoţionale, sunt preţuri depline pe care le plătim.”
La final, expertul a mai menționat că datoria Transistriei pentru gaze naturale nu este una economică. Din aceste considerente Republica Moldova nu ar trebui să-și asume plățile neonorate de către un regim susținut de douăzeci de ani de Moscova.
Foto: Karadeniz-press.ro