Vizita cancelarului german în Republica Moldova, care a avut loc ieri, 22 august 2012, va influența încă mult timp conținutul dezbaterilor publice din acest stat est-european, dar și pe cele din afara țării. Agențiile de știri abundă în informații, interviuri și opinii ale cetățenilor Republicii Moldova, dar și ale experților.
În continuare vă vom oferi spre lectură câteva dintre opiniile experților moldoveni.
Victor Chirilă, directorul Asociației pentru Politică Externă, a declarat în cadrul unei emisiuni la postul public de televizune Moldova 1 că nu este o simplă coincidență alegerea datei pentru efecturarea vizitei: ”Eu cred că nu întâmplător vizita are loc pe 22 august. Data a fost aleasă de partea germană și este plină de semnificații. De această dată Germania va ajuta Republica Moldova să revină în familia europeană. Acum Germania are o responsabilitate față de noi, să revenim în familia europeană, cu o altă abordare, cu o altă mentalitate.”
Mesajul transmis de Angela Merkel, susține expertul, este plin de semnificații istorice. Germania vrea să întoarcă Republicii Moldova datoria pe care o are prin participarea la Pactul Ribbentrop-Molotov, semnat la 23 august 1939. Cancelarul a avut un discurs echilibrat, precis în care a punctat pașii pe care trebuie să-i parcurgă Chișinăul pentru a ajunge în familia europeană. Dacă Republica Moldova va continua reformele începute, atunci va găsi în Germania un partener și un susținător de încredere.
În interviul dimineții de la Europa Liberă, același Victor Chirilă, a ținut să precizeze rolul pe care îl are Parteneriatul Estic în dezvoltarea relației cu Uniunea Europeană: „Trebuie să spun că doamna Merkel a venit în Parteneriatul Estic, în ţara care conduce prin reforme acest parteneriat estic, care este dată ca exemplu pentru celelalte state din parteneriatul estic. Deci, nu a venit doar în Republica Moldova. Mesajele pe care le-a adresat ieri sunt valabile nu doar pentru Republica Moldova, ci şi pentru Ucraina, Georgia, Armenia, şi pentru Belorusia. Deci, este o vizită mult mai amplă, cu o semnificaţie mult mai largă decât a fost interpretată de anumite ziare sau jurnalişti din Germania.”
Tot el a mai precizat, că dacă Republica Moldova nu ar fi înregistrat niciun succes în implementarea reformelor, atunci nu s-ar fi bucurat de atenția cancelarului german: ”Doamna Merkel nu ar fi venit în R. Moldova dacă ar fi fost o situaţie ca în Belorusia sau dacă reformele nu ar fi mers aşa cum trebuie, cum se întâmplă de exemplu în unele ţări din Parteneriatul Estic.”
Viorel Cibotaru: Vizita cancelarului german, Angela Merkel, la Chişinău este un succes absolut evident al diplomaţiei Republicii Moldova, al politicii statului şi este confirmarea statutului european al ţării. De această părere este analistul politic Viorel Cibotaru, care a declarat pentru Info-Prim Neo că vizita este una cu adevărat istorică.
„Venirea la Chişinău în timpul unei crize globale europene, atunci când atenţia doamnei Merkel este prinsă de problemele existenţiale pentru Uniunea Europeană, este una istorică prin definiţie şi prin modul în care a prezentat lucrurile”, a menţionat Viorel Cibotaru.
Un aspect important, potrivit analistului, este abordarea subiectului conflictului transnistrean. „Un moment crucial în declaraţia doamnei Merkel sună ca un semnal de alarmă. Şi asta este surpriza cea mare. Ea a spus că nu există niciun argument care ar scuza amânarea soluţionării conflictului astăzi. Nu este vorba doar de poziţia guvernării sau poziţia părţii transnistrene, dar este şi poziţia unor ţări importante”, a notat analistul.
Potrivit lui Viorel Cibotaru, scrie Info-Prim Neo, este de remarcat că şi apelul identitar lansat de premierul Vlad Filat, declarând că Republica Moldova nu se află în estul Europei, dar în inima Europei. „E o bătălie diplomatică de a clarifica identitatea Republicii Moldova. De aici încolo se dă un nou start de discuţii privind poziţionarea geo-politică, geo-istorică, geo-economică a Republicii Moldova”, a conchis analistul.
Arcadie Barbăroșie, directorul executiv al Institutului de Politici Publice din Chișinău, este de părere că Angela Merkel a punctat clar ce are Moldova de făcut.
El a menţionat, citat de Info-Prim Neo, că oficialul a venit cu un mesaj foarte clar, şi anume faptul că Germania este alături de Republica Moldova pe parcursul european şi în soluţionarea conflictului transnistrean. „Noi vă vom ajuta, iar prin noi şi Uniunea Europeană vă va ajuta. Totul depinde de voi. Voi trebuie să faceţi temele pentru acasă.” Aceste teme Angela Merkel le-a punctat diplomatic, dar ferm.
Este vorba de valorile europene pe care trebuie să şi le asume Moldova în parcursul său. Acestea sunt drepturile omului, libertatea de expresie, libera exprimare, societate şi guvernare necoruptă, justiţie corectă, stat de drept – lucruri pe care politicienii le pronunţă în discursuri, dar uită de ele când nu mai sunt în faţa camerelor de luat vederi sau atunci când îşi realizează interesele de partid, a remarcat analistul politic.
Arcadie Barbăroşie a mai spus că mesajul este important şi prin faptul că s-a specificat clar că Germania va mări volumul de asistenţă financiară pentru Republica Moldova, dar totul depinde de noi, de societatea şi de guvernanţii noştri.
Tot el a comentat vizita Dnei Merkel și pentru Europa Liberă, într-un interviu acordat lui Vasile Botnaru:
,,Doamna Merkel a reiterat încă o dată că, de fapt, modelul european este modelul în care libertatea de expresie, respectul pentru poziția altuia, drepturile omului și drepturile minorităților sunt lucruri substanțiale. În acest sens, da, opoziția trebuie să se simtă încurajată, dar și opoziția trebuie să se simtă responsabilizată. Ea trebuie să participe la acest proces de reformare, deopotrivă cu guvernarea.”
Analistul politic Ion Tăbârță a comentat pentru Info-Prim Neo vizita cancelarului german la Chișinău. Acesta este de părere că Angela Merkel a dat de înșeles foarte bine unde este locul moldovenilor și anume în cadrul inițiativei Parteneriatului Estic. Dacă Moldova se va mişca bine în direcţia realizării a ceea ce are pe agenda sa legat de Acord de Asociere cu UE, atunci probabil pot apărea anumite perspective şi de integrare în Uniunea Europeană.
Potrivit lui Tăbârţă, Germania are anumite interese legate de Parteneriatul Estic, pe care la sigur UE nu l-a lansat pentru a suferi eşec. „UE vrea stabilitate la hotarele sale, iar Parteneriatul Estic se doreşte a fi un program de stabilitate. În plus, prin această vizită cancelarul german încearcă să tatoneze terenul geopolitic pentru că are anumite intenţii în această parte a Europei, ar putea să-şi ia anumite resurse de aici şi să-şi dezvolte economia.”
Analistul susţine că prin această vizită i s-a transmis un mesaj clar Republicii Moldova să continue reformele. În continuare se va pune accentul pe dialogul economic moldo-german, iar dacă va avea loc un dialog fructuos în acest sens, atunci Germania se va implica şi politic în procesele în care figurează Republica Moldova.
Un alt comentator politic, Oazu Nantoi, este de părere că vizita cancelarului german se datorează faptului că Uniunea Europeană urmăreşte să aibă un exemplu pozitiv în cadrul Parteneriatului Estic şi că Moldova se înscrie în această necesitatea a UE. Tot el a mai adăugat într-un interviu acordat pentru Moldova 1, după discursul rostin în Parlamentul Republicii Moldova că: ”Evoluția relațiilor bilaterale moldo-germane depinde în cea mai mare parte de calitatea guvernării de la Chișinău.”