E pentru al treilea an când stâncile Rezervației Culturale „Orheiul Vechi” găzduiesc Festivalul Internațional de muzică etno „Gustar”. În combinația trecutul și prezentul, acesta a adunat tineri și bătrâni; meșteșugari, olari din întreaga țară și muzicieni de pe ambele maluri ale Prutului, cât și din Serbia, Italia, Polonia, iar capitolul vizitatori a fost unul divers.
Cântărețul și instrumentistul Valy Boghean, căruia îi reușește de fiecare dată să aducă muzica către destinația finală, adică la sufletele oamenilor, a menționat: „Mă bucur că și la noi s-a ajuns ca anumite zone ale țării să fie valorificate. Sper să ajungem să vedem pe această scenă și marii lăutari ai noștri.”
Membrii Trupei Om din România, în calitate de participanți la Festivalul Gustar au declarat: „Nouă ni se pare unul dintre evenimentele de referință ale stilului de muzică în care și noi cântăm. Fiecare aduce un anumit stil personal și-l pune pe motive etno, ceea ce este o chestie extraordinară. Publicul răspune foarte activ la ceea ce se întâmplă pe scenă, iar sonorizarea, muzica, oamenii, peisajul, totul e perfect.”
Printre miile de vizitatori, am întâlnit și Ambasadorul României la Chișinău Marius Lazurca care, într-un interviu pentru InfoPrut a declarat: „Sunt foarte bucuros că ceea ce a început în urmă cu trei ani de zile, continuă. E un lucru frumos să se poată constata că tradiția s-a creat. În al doilea rând, sunt bucuros că vin aici din ce în ce mai mulți oameni, iar cei care o fac nu caută neapărat o modalitate ușoară de a se distra, ci și un fel simplu de a fi împreună și de a se bucura de reamintirea tradițiilor frumoase de pe aceste meleaguri. Mă bucur să fie aici prezenți olari, meșteșugari în lemn, apicultori, bucătari, oameni care vorbesc contemporanilor despre vechimea tradițiilor de pe aceste locuri”.
Tânărul Daniel Vodă vorbește despre combinația minunată dintre muzică și acele locuri pline de istorie: „ Am fost mirat de faptul că mulți moldoveni au venit aici cu rudele, prietenii lor din străinătate. Selecția cântece a fost minunată, iar promovarea etnoului național este o chestie foarte frumoasă. S-a luat în considerație că cei care vin aici nu știu zona, oragnizându-se excursii. Am fost într-o excursie pentru a vedea peșterile de pe acteste frumoase dealuri ale complexului Orheiul Vechi, faimoasa cruce, biserica rupestră.” Vorbind despre tema de acasă pe care organizatorii o au pentru anul viitor, Daniel a menționat:”trebuie să aibă grijă să scape de praful care este în jur, pentru că aceasta te împinge să nu revii la anul, iar cât ține despre patronajul căruia s-a organizat acest eveniment: „Sper ca data viitoare să nu fie sub careva patronaje”.
Ana-Maria Veveriță, a încercat să transpună în cuvinte ceea ce a însemnat pentru ea cele două zile de Gustar: ”Fascinație, descoperire, libertate și mult soare, atât la propriu, cât și la figurat. Asta au însemnat pentru mine cele două zile ale festivalului de muzică ”Gustar”. Păcat doar că a durat atât de puțin. Prestația celor de la Ștefaneț Band a fost pur și simplu plină de frumos, în timp de trupele străine de etno jazz, care au concertat ne-au adus ceva din muzica pe care o trăiesc ei.” De la edițiile viitoare ale festivalului aceasta așteaptă să se dea o atenție mai sporită tradițiilor și meșteșugăritului.
Atelierele meșteșugărești, târgurile de artizanat, bucătăria tradițională, campingul în zona festivalului, muzica în stilul etno din Carpați, Pirinei, Alpi și Balcani, trompetele de aur ale Serbiei și peisajul minunat de la granița satelor Butuceni și Trebujeni au lăsat amintiri atât celor mici, cât și celor mari.