În contextul declarației făcute de către Președintele Parlamentului Republicii Moldova, Marian Lupu, cu privire la subiectul discutat cu Angel Merkel, cel al Tratatului privind regimul de frontieră dintre Rep. Moldova și România, Igor Corman, președintele Comisiei de Politică Externă și Integrare Europeană a Parlamentului Republicii Moldova, într-un interviu pentru Radio Europa Liberă argumetează necesitatea semnării acestui tratat: „Tocmai pentru ca să pună capăt tuturor speculaţiilor referitoare la acest subiect, speculaţii referitoare la o agendă ascunsă a României în relaţiile cu Republica Moldova ş.a.m.d., cu mari dificultăţi, s-a ajuns la semnarea acestui document în noiembrie 2010„.
Totodată, acesta a menționat că ratificarea Tratatului este o prioritate pentru Republica Moldova. „O prioritate pentru Republica Moldova. Pentru că semnarea acestui document, precum spuneam, a încheiat o fază lungă de discuţii şi negocieri, iar ratificarea acestui document ar permite nu doar să completăm cadrul juridic în relaţia cu România, da, ţinând cont de încărcătura politică după părerea mea absolut nemeritată, deoarece este vorba despre un document tehnic, dar, făcând abstracţie de această încărcătură, va permite să avem o relaţie normală, de încredere, cu România.”
De asemenea, Igor Corman a mai spus că Angela Merkel s-a interesat în mod expres despre ratificarea Tratatului: „Da, s-a interesat în mod expres şi eu înţeleg şi de ce. Pentru că atunci când a fost semnat acordul, şi Statele Unite ale Americii, prin Departamentul de Stat, au dat o apreciere foarte pozitivă acestui lucru. Şi Germania la fel este interesată ca între toate statele europene să existe relaţii normale, or, până la urmă, tot ce este legat de frontiera între state este un lucru foarte important şi, România fiind ţară membră a UE, Germania se interesează ca România să nu aibă absolut nici o problemă cu ţara vecină, Republica Moldova.”
În opinia lui Igor Corman, acest tratat a fost un subiect politizat, pentru că acesta nu este un acord care stabilește frontiera de stat, ci e un acord tehnic, care se referă la întreținerea hotarului: „Deci, toate aceste discuţii au fost politizate, deşi acordul în sine este unul tehnic şi se referă doar la întreţinerea hotarului. Deci, întreţinerea hotarului, a semnelor de la hotar, a obiectelor comune care sunt construite la hotar. In cazul relaţiei cu România, noi nu avem nevoie de un acord privind frontiera de stat, aşa cum insistau comuniştii, pentru că noi am moştenit această frontieră de la URSS, frontiera este clară, este pe râul Prut, şi chiar dacă, prin absurd, s-ar semna un acord privind frontiera de stat încă o dată, el ar consta dintr-un singur articol care ar face referinţă la celelalte tratate, anexele lor ş.a.m.d., unde deja această frontieră este stabilită. Deci, încă o dată: este un acord tehnic, iar semnarea şi ratificarea lui ar pune capăt tuturor speculaţiilor.„