I
Voi merge la marşul unionist de pe 16 septembrie:
1. Pentru că îmi doresc o viaţă mai bună ca şi cetăţean-rezident al unei ţări care corespunde într-o mult mai mare măsură imaginii mele ideale despre ţara mea (cea care, prin instituţiile ei, îmi garantează libertatea de expresie, de asociere, de afaceri, identitatea etnică, lingvistică) decât Republica Moldova, adică ROMÂNIA.
2. Pentru că, deşi consider că oamenii care doresc unirea Republicii Moldova cu România ar trebui să abordeze cu preponderenţă alte metode de diseminare a mesajelor pro-unioniste decât marşurile, adică organizarea unor campanii de informare door-to-door şi un accent mult mai important pus pe munca de convingere a fiecărui cetăţean moldovean în parte de necesitatea unirii, nu sunt împotriva ideii de marşuri unioniste, la fel cum nu sunt şi nu pot fi împotriva oricărui gest explicit unionist în spaţiul geografic dintre Prut, Nistru, Dunăre şi veghea graniţă a judeţului Hotin. Din contra, consider că orice manifestare unionistă în acest spaţiu este necesară şi, deci, binevenită.
3. Mai mult, consider că dată fiind situaţia actuală, în condiţiile unei ofensive directe a forţelor antiromâneşti pe toate canalele disponibile toţi românii trebuie să se mobilizeze pentru a le demonstra acestor exponenţi, urmaşi şi prozeliţi ai torţionarilor sovietici şi ai “eliberatorilor” care ne-au supus timp de decenii pe noi, românii moldoveni localnici, unui regim colonial şi spălării pe creier, că TREBUIE SĂ REVENIM LA O STARE DE NORMALITATE SOCIALĂ REDEVENIND PARTE A ROMÂNIEI.
II
În opinia mea, refacerea integrităţii teritoriale a României prin reunificarea cu Republica Moldova şi, în perspectivă, construirea unei relaţii între România unificată şi celelalte teritorii cu populaţie masiv românească-părţi ale României (în primul rând judeţele Cernăuţi şi Storojineţ integral, apoi judeţele Ismail, Cetatea-Albă, Tighina, Rădăuţi şi Dorohoi parţial), este un proces complex şi trebuie realizat din perspectiva unei îmbinări fructuoase a factorului etnocultural cu cel cetăţenesc (civic) prin intermediul unor politici inteligente de incluziune a tuturor cetăţenilor moldoveni, deci şi a celor de altă etnie decât cea română, în cadrul statului român unificat.
Autor: Dan Nicu
Citiţi continuarea articolului pe VOX PUBLIKA