„Documentele Anexării Basarabiei. Corespondența Diplomatică Paris – Sankt Petersburg 1807 – 1812” o carte care vine cu 59 de documente diplomatice din corespondența purtată între Franța și Rusia în anii 1806 – 1812. Lansarea acesteia a avut loc astăzi la Biblioteca Națională din Chișinău. Selecția cuprinde perioada 1807 – 1812, de la Tratatul de la Tilisit până la Tratatul de la București și adună scrisori, rapoarte, instrucțiuni diplomatice și memorii schimbate între împărații Napoleon și Alexandru I.
Autorul lucrării, George Damian,alături de Ion Gaidău și Elena Tacu, cei care au participat la traducerea și adaptarea documentelor din limba franceză în română au încercat să contribuie la comemorarea a 200 de ani de la ocuparea Basarabiei prin punerea la dispoziția unui număr cât mai mare de români, a documentelor care reflectă realități istorice ce și-au lăsat amprente până în prezent.
Vorbind despre conținutul acestei lucrări, George Damian a menționat: „Pe mine m-a șocat chiar primul document din acest volum. Imediat după înfrângerea de la Friedland și înaintea tratativelor de pace de la Tilsit, diplomația rusă pregătea un memoriu pentru Țarul Alexandru, un memoriu care este surprinzător la prima vedere. Imperiul Țarist fusese zdrobit de armata lui Napoleon, dar diplomația rusă, în primul punct pentru tratativele de pace prevedea: nu renunțăm la niciuna din granițele de până acum, iar în punctul al doilea: trebuie să ne extindem”.
Prezenți la eveniment, Prof. Anatol Petrencu, istoricul Vlad Mischevca, Dr. Dinu Poștarencu au salutat această culegere de documente, menționând utilitatea acesteia atât pentru istorici, cât și pentru elevi.