13 asociații de basarabeni din 13 centre universitare din România s-au organizat într-o structură naţională, Federația Asociațiilor de Basarabeni din România. Aceasta a fost lansată luni, 10 septembrie, în incinta Palatului Parlamentului, se arată într-un comunicat de presă.
La eveniment au participat Gheorghe Cucoș, consulul Republicii Moldova la București, Daniela Frățilă, şef servicii proiecte DRP, Mihai Peptan, consilier general al municipiul București, Ion Poenaru, președinte UNSR, președinți ai asociațiilor – membre (ASEB București, GIB Cluj, ATRAG Iași, GIRB Suceava, OSB Constanța, OSBB Brașov, LSB Galați, LSB Ploiești, ASB Sibiu, OSLB Alba Iulia, ASEB Oradea, GIB Bacău, ASB Craiova), precum şi studenți și alte persoane interesate.
Potrivit comunicatului, Federația Asociațiilor de Basarabeni din România (FAB România) are ca membri asociații de studenti și elevi de etnie română din Republica Moldova. Scopul federației constă în a reprezenta interesele comune ale studenților și elevilor aflați la studii în România cu stimularea participării acestora la actul educațional și la viața socială, economică și culturală.
,,În acest an se împlinesc 21 de ani de când primii tineri din Republica Moldova au trecut Prutul pentru a studia în România. În prezent, aici sunt în jur 13 000 de elevi și studenți basarabeni. Aceasta nu este o cifră oficială și nici nu exista date centralizate în acest sens. Cert este faptul că numărul acestora este, cu fiecare an, tot mai mare. Politica statului român de acordare a burselor ca răspuns la dorința tinerilor basarabeni de a studia în România este un fenomen care a luat amploare în ultimii ani. În acest context apare întrebarea: Cine îi reprezintă? Federația Asociațiilor de Basarabeni din România a apărut ca o constatare a necesității de reprezentare a tinerilor basarabeni de etnie română”, se mai precizează în comunicat.