Federația Rusă ar putea acorda Republicii Moldova o reducere la prețul de achiziție al gazelor naturale condiționat. Declarația a fost făcută de ministrul energeticii al Federației Ruse, Alexandr Novak, informează ITAR-TASS.
Potrivit ITAR-TASS, oficialul rus a făcut aceste declarații în contextul vizitei efectuate de către premierul moldovean, Vlad Filat, la Moscova între 10 – 11 septembrie 2012.
”Considerăm că în primul rând, partea moldovenească trebuie să denunțe protocolul de aderare la Pachetul Energetic al UE – după îndeplinirea acestei condiţii vom analiza posibilitatea de reduce preţul gazelor,” a declarat Alexandr Novak.
De asemenea, Rusia a mai înaintat părții moldovene și o altă condiție și anume reglementarea datoriei în sumă totală de 4,1 mlrd. dolari SUA pe care Republica Moldova o are față de Gazprom:”Partea moldovenească dorește o reducere de 30% la prețul de achiziție,” a adăugat Novak, menționând că în prezent Republica Moldova achiziționează gaze naturale la prețul de 392 dolari SUA pentru mia de metri cubi. Cea mai mare parte a acestei sume revine consumatorilor din regiunea transnistreană.
Ministrul finanțelor al Federației Ruse a explicat că Rusiei nu-i este pe plac aderarea Republicii Moldova la Tratatul Comunității Energetice: ”În luna octombrie 2011 Moldova a semnat protocolul de aderare la Comunitatea Energetică Europeană, ceea ce înseamnă că ea trebuie să implementeze de la 01 ianuarie 2012 al treilea Pachet Energetic. Acest lucru nu ne convine.”
Notă InfoPrut: Comunitatea Energetică Europeană este o asociație între statele Uniunii Europene și cele din Europa de Sud-Est și care are drept scop crearea unei piețe a electricității și a gazului între Uniunea Europeană și alte țări. Ea a fost înființată la data de 25 octombrie 2005. Oficial și-a început activitatea pe 01 iulie 2006. Comisia Europeană a aprobat aderarea Republicii Moldova la Comunitatea Energetică Europeană în luna decembrie a anului 2009. În octombrie 2011 Moldova a semnat protocolul de aderare la această inițiativă regională.