Rusia ofera reducere de 3o% din prețul la gaz dacă Moldova se retrage din Comunitatea Energetică Europeană și renunță la implementarea pachetului energetic 3, care va lovi în interesele Gazprom/MoldovaGaz în moldova. Actualmente Moldova și-a asumat implementarea prevederilor pachetului 3 pana în 2015, deși probabil acest lucru va dura ceva mai mult. Atâta timp cât Moldova nu are acces la resurse energetice alternative – implementarea prevederilor pachetului 3 arăta bine pe hârtie, dar e cam greu de realizat în practică.
Dar să revenim la oferta Rusiei. Aici sunt câteva lucruri de care e bine să ținem cont.
1) În mai 2010 Ucraina a semnat acordurile de la Kharkiv, prin care Rusia îi oferea Ucrainei o reducere de 100 USD la mia de metri cubi de gaz natural (fără a schimba formula de preț la gaz) în schimbul prelungirii prezenței militare ruse din Crimeea până în 2042. Ucraina credea că prin semnarea acordurilor și-a rezolvat problemele și cu Rusia și cu gazul. Nici pe departe. De atunci problemele Ucrainei au crescut. Nu știu cum a negociat Ucraina, dar ei plătesc pentru gaz cam tot atât cât și Moldova (adică 400 USD). După ce se aplică reducerea de 100 USD. Repet: după acordul de la Kharkiv, și după ce ucrainenii primesc reducerea de 100 USD ei plătesc tot atâta cât Moldova – 400 USD. Iar Rusia îi oferă noi reduceri Ucrainei dacă aceasta adera la Uniunea Eurasiatică. Cam așa Rusia s-a ales și cu capra sătulă (baza militară), și cu varza întreagă (prețul de 400 USD); iar Ucraina și flămândă (plătind 400 USD) și fără varză (dreptul de le spune adio trupelor rusești).
2) Dacă ținem cont de experiența Ucrainei nu m-aș mira dacă în linii mari calculul Rusiei e aproximativ următorul. Moldova primește reducerea de 30%, dar prin retragerea din Comunitatea Energetică Europeană întreg demersul european al Moldovei are de suferit. Treptat Moldova devine ceva mai izolată de UE, și mai vulnerabilă față de Rusia. În 3-4-5 ani Rusia poate amenința să ridice din nou prețul la gaz. Iar dacă Moldova vrea să-și păstreze reducerile – atunci evident acest lucru i se poate oferi în schimbul aderării la Uniunea Eurasiatică.
3) Retragerea din Comunitatea Energetică și renunțarea la angajamentele pe care Moldova și le-a asumat față de UE ar avea efecte negative pentru integrarea europeană a Moldovei pe toate dosarele, nu doar pe relația energetică.
Continuare Blog Nicu Popescu