Dincolo de faptul că AIE deţine încă majoritatea, sunt îngrijorătoare datele Barometrului de Opinie Publică difuzate astăzi! Şi nu doar la anumite capitole, ci la majoritatea. Majoritatea, aşa cum şi majoritatea cetăţenilor consideră că în R. Moldova limba ar trebui să se numească “moldovenească”. În momentul în care două treimi din populaţie consideră că limba vorbită pe teritoriul ţării trebuie să se numească “moldovenească”, iar o treime – “limba română” – înseamnă că în R. Moldova apele încă sunt tulburi. Tulburi de-a binelea, mai ales când 54% din populaţie este de acord ca limba rusă să fie a doua limbă de stat! Mă întreb privind această ultimă cifră: Oare ţăranii (cei care o mai fi rămas pe la sate) au răspuns la acest sondaj? Au auzit măcar de el? Şi dacă au răspuns, au înţeles ei ceva din întrebarea asta?… Că parcă nu îmi vine să cred că avem minţile aşa de tulburi!
Şi aici intervine paradoxul: aproximativ 67% din populaţia chestionată este de părere că Republica Moldova nu este guvernată de voinţa poporului, procent în creştere cu 15% faţă de anul 2008. Bre, poporule, tu cel care ai mai rămas pe plaiurile mioritice şi încă nu ai apucat drumul străinătăţii, dacă, bre, vrei să fii mulţumit, de ce eşti absent de la schimbările pe care trebuie să le faci?! De ce nu votezi? Că, de exemplu, nici măcar preşedintele nu îl poţi alege… Cum să nu te ducă de cap alţii dacă nu vrei să ai surse de informare corecte? (Aici, vezi că în topul încrederii, la capitolul mass-media, pe primele locuri sunt şi televiziuni pro-ruse şi pro-comuniste.) Cum să fii tu cel care guvernează, dacă nu ridici măcar un deget spre a te impune? (Vezi exemplu cu limba de stat de mai sus.) Dacă nu te implici şi dacă nu pui piciorul în prag, de ce te mai plângi de 20 de ani încoace?
În legătură cu evenimentele din 7 aprilie 2009, despre care Alianţa pentru Integrare Europeană afirmă că a fost o acţiune diversionistă a fostului partid comunist de guvernământ, 40% din populaţie consideră că evenimentele au fost o tentativă de lovitură de stat îndreptată împotriva PCRM, observă corespondentul RRA Mario Balint în materialul difuzat la Bucureşti, iar 41% că manifestaţiile, iniţial paşnice, au degenerat în vandalism şi violenţă, şi doar 1,5% din populaţia chestionată consideră că evenimentele din 7 aprilie 2009 au fost provocări organizate de partidul de guvernământ. Bre, guvernanţilor, dacă după un an de zile încă nu aţi reuşit să elucidaţi evenimentele şi vă feriţi de 7 aprilie ca de naiba, iată şi consecinţa! Aici nu merge zicala cu lupul sătul şi cu capra întreagă, bre, domnilor! Pur şi simplu nu merge! Dacă vii şi sari de pe un picior pe altul, fără să ai acţiuni concrete, nu vei reuşi să convingi ditamai procentul dintre cei care te acuză, direct sau indirect.
Şi, la sfârşit, iată şi efectul vizitelor guvernanţilor care nu-şi mai dau rând – până şi astăzi, unii dintre ei! – spre covorul roşu de la Kremlin. 50% din populaţia R. Moldova consideră că Rusia trebuie să fie Partenerul Strategic al RM, iar 36% doreşte ca Uniunea Europeană să deţină acest statut. Aşadar, curat moldoveneşte – cu fundul în două părţi. Şi tot matuşca Rossia, se pare, trebuie să fie cea care să ne călăuzească şi pe drumul european. Nu de alta, dar moldovenii se mai vor şi europeni după ce merg braţ la braţ, “strategic”, cu sora mai mare (61% din populaţie se pronunţă pentru aderarea la Uniunea Europeană).
Drujba narodov forever! (trad. rus. engl – Prietenia între popare pentru totdeauna!) Nu m-aş mira ca şi în NATO să credem că tot cu ea putem să mergem (22% pentru aderarea la NATO), cu ea, cu veşnica şi falnica noastră Moscova!
Vă mai aduceţi aminte?
Moscova iubită, mândră capitală,
Toţi copiii-ţi cântă cântece de fală!
URA!
Autor: Stela Popa